Vrije Universiteit Amsterdam

Flirten met God. Religiositeit zonder geloof


* Startdatum: 10-05-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Flirten met God. Religiositeit zonder geloof


* Spreker: K. van der Velde


* Promotor: prof.dr. A. van Harskamp prof.dr. J.F. Goud


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

`Flirten met God' is een diepgravende speurtocht naar `religiositeit zonder geloof'. Niet geloofwaardigheid maar de eigen smaak is voor wie met God flirt criterium voor het al dan niet cultiveren van religieuze beelden of rituelen. Gebruik van religieuze vormen helpt bij het oproepen van religieuze beleving, de alfa en de omega van religie. Het bestaan van religiositeit zonder geloof wordt in de sociale wetenschappen niet onderkend, terwijl een groot deel van de mensen op agelovige wijze religieus is, ongeveer tien procent volgens een conservatieve schatting. Dat men er geen oog voor heeft, komt door de algemeen geaccepteerde vooronderstelling dat religie niet zonder geloof kan. Dit klopt niet, niet in theorie, en ook niet meer in de praktijk. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Koert van der Velde.

Mensen die een religieus verlangen hebben,maar niet in religieuze voorstellingen kunnen geloven, laten zich er steeds minder door hun ongeloof van weerhouden religieus actief te zijn. Je ziet tegenwoordig religiositeit zonder geloof opduiken bij kerkgangers, in de kunst, in de gezondheidszorg, in het dagelijks leven. Van der Velde illustreert dit met journalistiek werk. Als een religieus leven ook binnen bereik is voor mensen die niet in staat zijn tot ook maar enig religieus geloof, zou wellicht iedereen die er moeite voor doet iets religieus kunnen beleven. Om deze nieuwe vorm van religie beter in beeld te krijgen, experimenteerde Van der Velde hier zelf mee en doet er verslag van.
Van der Velde is godsdienstwetenschapper en journalist. De handelseditie van Flirten met God verschijnt tegelijkertijd bij Uitgeverij Ten Have.Een deel van het proefschrift is te downloaden via VU-DARE

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam