IJssellandziekenhuis

Europese Dag van de beroerte (CVA) op 10 mei 2011

29 April 2011

In Nederland krijgen 41.000 mensen per jaar een CVA, dit zijn méér dan 100 mensen per dag. Een CVA, ook wel beroerte genoemd, is een herseninfarct of hersenbloeding. Het is een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit én is doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Om aandacht te besteden aan het herkennen en voorkomen van een CVA is de Europese Dag van de Beroerte in het leven geroepen. Deze wordt op dinsdag 10 mei in 19 Europese landen georganiseerd. Het IJsselland Ziekenhuis neemt deel aan deze dag en verzorgt van 10.30 - 17.00 uur een informatiestand in de hal van het ziekenhuis.

Activiteiten op veel plaatsen tijdens de CVA-preventiedag Dit jaar hebben ruim 250 ziekenhuizen, zorgcentra, huisartsen en apothekers zich aangemeld voor activiteiten op 10 mei. In het IJsselland Ziekenhuis wordt een informatiestand ingericht waar het publiek wordt voorgelicht over het herkennen en voorkomen van een CVA. Er is veel informatiemateriaal beschikbaar, verpleegkundigen kunnen uw vragen beantwoorden en er is voorlichting over voeding. Hier wordt ook het CVA-magazine aangeboden, dat veel informatie over het voorkomen en herkennen van een CVA geeft.
Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om langs te komen bij de stand.

Stroke Unit in IJsselland Ziekenhuis
Per jaar overlijden circa 10.000 mensen als gevolg van een CVA. Een CVA herkent men o.a. aan verlammingsverschijnselen (links of rechts), scheve mond en verwarde spraak. Vermoedt of constateert men een CVA dan dient men onmiddellijk 112 te bellen.

De kans op ernstige lichamelijke en geestelijke gevolgen na een CVA kan sterk verminderen indien een CVA binnen 4 tot 4 ½ uur wordt behandeld. Vele Nederlandse ziekenhuizen waaronder het IJsselland Ziekenhuis hebben daarom een zogenoemde Stroke Unit ingericht. Dit is een gespecialiseerde afdeling waar de CVA in de acute fase wordt behandeld. Een patiënt met een beroerte wordt hier de eerste 48 uur na binnenkomst via een monitor bewaakt en krijgt daarnaast intensieve neurologische controles.

Voorkom een CVA
Om de kans op een CVA te verminderen is het belangrijk dat bloeddruk, cholesterol en suikerspiegel op een acceptabel niveau zijn. En misschien moeten er een paar kilootjes af! Van essentieel belang is dat men stopt met roken en alcohol met mate gebruikt. En natuurlijk voldoende bewegen. Tenminste 30 minuten per dag in beweging zijn. Kortom, een gezonde leefstijl is essentieel.

---