De Nachtwacht als Pop Art

Persbericht van Jacobs Media Concepts

Leiden, 2 mei 2011

Pieter Adriaansz. van der Werff keert op 10 mei 2011 terug naar Leiden, de stad waar hij, tijdens het 'Beleg van Leiden' (1573-1574), burgemeester was. In 'Nieuwe Energie Leiden' (3e Binnenvestgracht 23, 2312 NR, Leiden) geeft hij het startsein voor een bijzonder project van kunstenaar Johan Huijzer (46).

Huijzer werkt aan zijn versie van 'De Nachtwacht'. Van jongs af aan is de Sliedrechtse kunstenaar gefascineerd door het meesterwerk van Rembrandt van Rijn en sinds hij zelf kunstenaar is verlangt hij er naar om 'De Nachtwacht' na te maken. Maar dan in zijn eigen stijl: Pop Art.

Naast het formaat, moet ook de opstelling van de figuren op het doek hetzelfde worden. Huijzer: "Omdat ik met spuitbussen werk, is dat een grote uitdaging. Een spuitlijn is veel dikker dan die van een kwast, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het mooi wordt."

Vanwege de omvang van het project en het formaat van het doek kon Huijzer niet in zijn eigen atelier werken, dus zocht hij een partner en een geschikte locatie.

Die partner vond hij in Aart Jan Verdoold, algemeen directeur van Green Real Estate BV. Deze regelde niet alleen de werkruimte, maar kocht op voorhand ook het doek. Het werk wordt in bruikleen geveven aan ROC Leiden en krijgt een mooie plek in de nieuwbouw van ROC Leiden bij station Leiden Lammenschans, een project van Green Real Estate BV.

Naast dat zijn werk een mooie plek krijgt in de school, zal Huijzer ook een groepje studenten begeleiden bij het schilderen van een kleinere versie van het doek. Huijzer: "Zo geven we het ook nog een educatief tintje en dit schilderij mag de school houden. Het wordt hen aangeboden door Green Real Estate BV. Prachtig toch?"
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*
*
*

Links:
https://www.popartnachtwacht.nl

Noot voor redacties


Jacobs Media Concepts

Noot voor de red actie

Razende Robot Reporter