Gemeente Binnenmaas

Tentoonstelling Streekmuseum naar Buiten

04-05-2011

Het Streekmuseum Hoeksche Waard in Heinenoord zal na de grondige verbouwing die nu gaande is opnieuw haar deuren openen en met nieuw elan een cultuurhistorisch overzicht bieden van het erfgoed van de Hoeksche Waard. Als voorproefje daarvan zal het Streekmuseum van 10 mei tot en met 29 juni a.s. een kleine doorsnede van haar collectie laten zien in het gemeentehuis van Binnenmaas. Burgemeester mr. drs. A.J. Borgdorff van de gemeente Binnenmaas opent de tentoonstelling op 10 mei om 19.30 uur.

Het Streekmuseum Hoeksche Waard is sinds 2009 vanwege de restauratie van de twee museumpanden in Heinenoord Hof van Assendelft en Oost-Leeuwenstein op de studiezaal na gesloten. De zeer grote, streekhistorische collectie bevat ruim 30.000 objecten. Van speelgoedkeuken tot complete serviezen, van een ruim 200 jaar oude houten schooltas tot één van de mooiste collecties merklappen van Nederland. Noem het maar op. Als het Hoeksche Waards is, dan vind je het al gauw terug in het Streekmuseum.

De museumgebouwen zijn nu echter helemaal leeg. In Hof van Assendelft wordt al flink gebouwd en geklust, de boerderij Oost-Leeuwenstein wordt iets later onder handen genomen en alle collecties liggen elders opgeslagen. Pas na de herinrichting en heropening van het Streekmuseum Hoeksche Waard, die nog meerdere maanden in beslag zal nemen, zal de collectie weer voor iedereen te bewonderen zijn.

Voorproefje

De gemeente Binnenmaas biedt de mogelijkheid om een voorproefje te geven. Op 10 mei a.s. opent burgemeester Borgdorff de tentoonstelling. Iedereen kan een klein gedeelte van de collectie komen bewonderen, nog voordat het Streekmuseum Hoeksche Waard haar deuren weer zal openen. In de hal van het gemeentehuis te Maasdam zijn diverse vitrines en wanden gevuld met objecten uit de collectie van het Streekmuseum. Het geeft natuurlijk geen volledig overzicht, want daarvoor is simpelweg te weinig ruimte. Het is een greep uit (doorsnede van) de collectie, waarin de diversiteit van het museum tot uitdrukking komt.

Diverse landbouwwerktuigen, gebruiksartikelen en oud beeldmateriaal worden afgewisseld met speelgoed, kanten krullenmutsen (keuvels), sieraden en zelfs historische kinderkleding. U maakt ook kennis met de mogelijkheden van het streekhistorisch documentatiecentrum, dat gevestigd is in de studiezaal van het Hof van Assendelft. Daar kunt u dialecten naluisteren of uw stamboom uitpluizen.

Raadselachtige voorwerpen

Een aparte rol is weggelegd voor een aantal opmerkelijke voorwerpen, waarvan lang niet iedereen weet wat het is! Wie alle raadsel-voorwerpen weet thuis te brengen, maakt kans op een exclusieve gratis rondleiding door het Hof van Assendelft, vlak na de afronding van de restauratie.

Wie wil weten welke voorwerpen het zijn, en waar ze precies toe dienen kan komen kijken naar de tentoonstelling in het gemeentehuis van Binnenmaas. Bezoekers ontvangen 20% korting op de toegang tot het Streekmuseum Hoeksche Waard na heropening.

De tentoonstelling is te zien van 10 mei tot en met 29 juni 2011, tijdens de openingstijden van het gemeentehuis: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur en dinsdag van 8.00 uur 20.00 uur.