Wageningen Universiteit en Researchcentrum 10 mei 2011 15:15 - 10 mei 2011 17:00

Onderdeel: Wageningen University

Locatie: Restaurant van de Toekomst, Wageningen Campus, gebouw 115, Stippeneng 2, Wageningen

Op 10 mei start de EetMeetWeet-studie. Inwoners uit de regio Wageningen/Ede/Renkum wordt gevraagd om voor langere tijd deel te nemen aan verschillende voedingsonderzoeken. Burgemeester Gebben van Renkum en wethouder Efdé van Wageningen geven het startsein. De eerste vier deelnemers die dan gemeten worden zijn de burgemeester, wethouder en bekende voedingsondernemers uit de regio. Het streefgetal voor deelname is het ambitieuze aantal van 10.000 personen. De EetMeetWeet-studie is een initiatief van de afdeling Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom bij de start.

Niet eerder werd een dergelijk grootschalige onderzoeksoproep in de regio geplaatst. Het onderzoek gaat jarenlang de veranderingen in de gezondheid van de deelnemers meten. Deelnemers worden dus gevraagd voor een langetermijnverbintenis. Zij hoeven niet een dieet te volgen; onderzoekers willen juist de normale situatie in kaart brengen. De in te winnen informatie is belangrijk voor meer kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid. Hiermee kan o.a. gezocht worden naar een verklaring voor verschillen in het aantal mensen met overgewicht tussen de verschillende regio's in Gelderland.

De onderzoekers vragen iedereen vanaf 18 jaar om mee te doen, ongeacht gezondheid, gewicht of eetgewoontes. Het streven is om 10.000 deelnemers uit de regio in te schrijven.

Aanmelden voor EetMeetWeet kan via de website www.eetmeetweet.nl die 10 mei live gaat. 30.000 inwoners van Wageningen, Ede en Renkum â deze zijn steekproefsgewijs geselecteerd - ontvangen komende week een brief van de GGD en EetMeetWeet waarin ze uitgenodigd worden zich aan te melden. Daarnaast komen inwoners van deze regio de komende weken en maanden het onderzoeksteam van EetMeetWeet op verschillende plaatsen tegen om te werven, bijvoorbeeld bij sportverenigingen, op de markt en tijdens festivals. EetMeetWeet zet ook social media in: twitter.com/EetMeetWeet en facebook.

Hoe het werkt
EetMeetWeet is de kapstok waaronder verschillende voedings- en gezondheidsonderzoeken plaatsvinden. Personen die zich aanmelden worden opgenomen in de EetMeetWeet-database. Ze verstrekken in eerste instantie basisgegevens, zoals woonplaats, leeftijd en lengte. Een paar keer per jaar vragen de onderzoekers de deelnemers een vragenlijst in te vullen. Door de antwoorden van een grote groep mensen door de jaren heen met elkaar te kunnen vergelijken, krijgen de onderzoekers inzicht in de relatie tussen voeding en gezondheid. Daarnaast ontvangen deelnemers regelmatig een uitnodiging voor een specifiek voedingsonderzoek, waarbij ze bijvoorbeeld gevraagd worden een bepaald dieet te volgen. Deelnemers kunnen ook dan zelf kiezen of ze willen deelnemen aan dat onderzoek.

Programma
Het programma van de start van EetMeetWeet is als volgt:

15.15-15.30 Ontvangst gasten en pers.

15.30 Welkom en introductie van de EetMeetWeet-database en presentatie van de eerste studie, NQplus, door prof.dr. Edith Feskens.

15.55 Openingshandeling door burgemeester Gebben van Renkum en wethouder Efdé van Wageningen.

16.00 Eerste metingen bij burgemeester Jean Paul Gebben, wethouder Stella Efdé en twee bekende voedingsondernemers uit de regio: bakker Stolk uit Wageningen en bioboer Wierenga uit Renkum.

16.15 Prof.dr. Frans Kok (hoofd afdeling Humane Voeding van Wageningen University) en Diederic Klapwijk (gynaecoloog en raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei) vertellen over het belang van het onderzoek vanuit de praktijk van voeding en gezondheid.

16.30 Afsluiting en mogelijkheid tot vragen. Aansluitend is er een borrel.

Aanmelden en informatie
Pers is van harte uitgenodigd om bij de kick-off aanwezig te zijn. Aanmelden kan bij Petra Kanters, communicatieadviseur Wageningen UR, T 0317 480081, petra.kanters@wur.nl.
Het onderzoeksteam, prof.dr. Edith Feskens en prof.dr. Frans Kok kunnen desgewenst ter plekke geïnterviewd worden.

Â