Wageningen Universiteit en Researchcentrum 9 mei 2011
Nummer: P027

Is de tijd aangebroken dat ontwikkelingslanden elkaar hulp gaan geven? De ontwikkelingslanden hebben inmiddels zelf veel kennis om te delen, terwijl het Westen bezuinigt op de hulp. Onderzoekers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, bespreken dit in het symposium Seeking alternatives for sustainable development in forestry and rural development: leadership from the South op dinsdag 10 mei.

Spreker op het symposium is Jan Pronk, die dertien jaar lang minister van Ontwikkelingssamenwerking was. Dat ministerie gaf in 2006 al de aanzet voor een project tussen Benin, Bhutan en Costa Rica. Dat blijkt nu zoân groot succes dat de landen Nederland komen bedanken.

Costa Rica teelt nu rode rijst, dankzij tips uit Bhutan, terwijl Costa Rica de biologische ananas introduceerde in Benin. De drie landen verbeterden samen de vrouwenrechten en verspreidden zonnepanelen, zonder tussenkomst van één westerse deskundige. Honderden banen zijn gecreëerd en veel armen hebben nieuwe inkomstenbronnen aangeboord. Zulk âleadership from the Southâ lijkt de opmaat te zijn voor meer projecten.

Projectleidster Marianella Feoli uit Costa Rica komt Wageningers vertellen over het geheim van het succes. Volgens haar is het een groot pluspunt dat de landen de kennis kunnen uitruilen, in plaats van alleen ontvangen. Zij wil graag dat meerdere ontwikkelingslanden zich aansluiten bij het samenwerkingsverband âPartners voor Zuid-Zuid Samenwerkingâ.

Bas Arts, professor Forest and Nature Conservation Policy van de Wageningen University, zal de Wageningse visie geven over deze alternatieve vorm van ontwikkelingshulp.

Het symposium in Wageningen is het eerste van een reeks. Op 30 mei is er een soortgelijke bijeenkomst in de Tweede Kamer, op 31 mei gevolgd door een in het Europees Parlement in Brussel. Dit moet meer bekendheid geven aan het kansrijke concept.

Costa Rica, Benin en Bhutan zijn in elk geval de Nederlandse belastingbetaler dankbaar voor de startsubsidie uit 2006. Ze openen daarom een foto-expositie met de resultaten, op maandag 30 mei in het stadhuis van Den Haag en loopt tot 16 juni.