Noorderlingen wensen elkaar het vaakst goedemorgen

Persbericht van Capita B.V.

Hoewel we verwachten dat Nederlanders in de zuidelijke provincies van ons land elkaar het vaakst goedemorgen wensen, zijn het juist de noorderlingen die op dit gebied koploper zijn. Zes op de tien mensen (59 procent) in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zegt goedemorgen tegen iedereen die hij of zij tegenkomt, tegenover 38 procent in de Randstad. Het landelijke gemiddelde van mensen die iedereen een goede morgen wensen, ligt op 47 procent. Op een gemiddelde ochtend wenst de Nederlander negen personen goedemorgen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 mensen, in opdracht van drinkontbijt GoedeMorgen!

Een klein gebaar met grote gevolgen
De goedemorgenwens is slechts een kleine moeite en zorgt voor een positieve start van de dag, zegt bijna tweederde van de bevolking. Andere positieve gevolgen van de goedemorgenwens zijn het bijdragen aan een goede sfeer en het opwekken van een glimlach bij de ander. Maar liefst 86 procent vindt dat het wensen van goedemorgen aanstekelijk werkt.

Zes op de tien mensen vinden dat we elkaar te weinig goedemorgen wensen Hoe klein de moeite ook is, toch zeggen we tegen 31 procent van de mensen die we 's ochtends tegenkomen, geen goedemorgen. Ruim zes op de tien mensen menen dan ook dat we elkaar te weinig goedemorgen wensen. Als belangrijkste oorzaak voor het uitblijven van de goedemorgenwens wordt ons drukke en gehaaste leven aangevoerd. Een andere verklaring die de respondenten geven, is de ontwikkeling dat we over het algemeen minder beleefd en attent zijn. We zeggen vooral goedemorgen tegen onze vrienden, partner, buren en collega's, maar zouden vaker goedemorgen willen zeggen tegen winkelpersoneel, onbekenden op straat en personeel in het openbaar vervoer.

Vaker goedemorgen zorgt voor een beter begin van de dag Drinkontbijt Goedemorgen! wil met het onderzoek, dat uitgevoerd is door Ruigrok NetPanel, achterhalen hoe mensen hun dag goed beginnen. "Elkaar goedemorgen wensen is een kleine moeite en wordt door veel mensen enorm gewaardeerd", aldus Carien de Bas, Marketing PR Manager van FrieslandCampina Benelux. "Ook met ons drinkontbijt dragen wij bij aan een positief begin van de dag. Daarom willen we Nederland motiveren om vaker goedemorgen te zeggen."

Reizende goedemorgengroet van Groningen tot Amsterdam Om het goede voorbeeld te geven, organiseert GoedeMorgen! op dinsdag 17 mei een levende goedemorgen-slinger van Groningen tot Amsterdam; van de regio waar het meest gegroet wordt tot aan de regio waar mensen elkaar 's ochtends het minste groeten. De groet zal 's ochtends in Groningen in alle vroegte opgestart worden, waarna deze van mond tot mond naar Amsterdam zal reizen. Iedereen mag meedoen aan de goedemorgenslinger, zodat de goedemorgengroet via openbaar vervoer, auto en fiets Amsterdam bereikt.

Goedemorgen, de feiten:

- Mannen zeggen vaker 'goedemorgen' dan vrouwen. Mannen wensen dagelijks gemiddeld tien mensen goedemorgen, vrouwen acht.

- Eén op de drie jongeren (18-25 jaar) zegt dat we minder vaak goedemorgen zeggen, omdat we elkaar steeds vaker online ontmoeten, waar we geen goedemorgen zeggen.

- Nederlanders denken dat er in Noord-Brabant (26%) en Limburg (17%) het meest 'goedemorgen' wordt gewenst. Uit de cijfers blijkt dat dit niet klopt.

- Vrouwen zeggen vaker dat een goedemorgengroet voor een glimlach zorgt dan mannen.

De belangrijkste redenen waarom iemand geen goedemorgen zegt: 1. omdat ik die persoon niet ken
2. omdat ik die persoon niet mag
3. omdat ik geen zin in contact heb
4. omdat ik er niet aan denk om het te zeggen




Razende Robot Reporter