Gemeente Leudal


Nieuws

Verantwoord bosbeheer in gemeente Leudal

De gemeente Leudal beheert haar bosgebieden, bijna 200 hectare groot, op een duurzame en verantwoorde manier. Om dit te onderstrepen heeft de gemeente zich laten certificeren voor haar bosbeheer middels groepscertificering via de Unie van Bosgroepen. Zij ontvangt hiervoor het FSC certificaat.

FSC staat voor Forest Stewardship Council, een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk. Het FSC-certificaat geeft de garantie dat de bossen op een verantwoorde en duurzame manier beheerd worden. Duurzaam bosbeheer betekent in de gemeente Leudal bijvoorbeeld dat regelmatig broedvogels worden geïnventariseerd en dat er geen boswerkzaamheden worden verricht tijdens het broedseizoen van vogels. Het betekent ook dat nesten van bosmieren gekarteerd worden zodat deze tijdens de werkzaamheden beschermd kunnen worden. Ook dood hout wordt bewust gespaard bij de werkzaamheden omdat tal van dieren hiervan afhankelijk zijn. Verder wordt er strikt op toegezien dat er niet meer hout geoogst wordt dan er van nature weer bijgroeit. Daarnaast wordt zorgvuldig bekeken waar gekapt mag worden en waar niet; een van de uitgangspunten hierbij is dat wat bos is, bos moet blijven.

Bosbeheer volgens FSC normen is verder ook gericht op het produceren van kwalitatief goed hout. Fabrieken die FSC-hout kopen uit de bossen van Leudal, mogen de producten die ze maken voortaan onder FSC-keurmerk verkopen. Voorwaarde is echter wel dat ook zij voldoen aan de FSC-richtlijnen die niet ophouden bij het beheer van de bossen. Consumenten die speeltoestellen, kozijnen, hout, plaatwerk of papier met dit keurmerk kopen, hoeven niet te twijfelen aan de goede herkomst van het hout. Ze hebben de garantie dat de bossen waar het hout uit afkomstig is op een verantwoorde wijze beheerd worden en dat ook de fabrieken die dit hout verwerken dat volgens de FSC-richtlijnen doen.

Op dinsdag 17 mei ontvangt wethouder M. Jansen het FSC certificaat, uit handen van directeur M. de Wit, van Bosgroep Zuid Nederland. De gemeente nodigt u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Voorafgaand wordt er een excursie georganiseerd op de Asbroekerheide, waarbij u de kans krijgt om zelf te ervaren wat duurzaam bosbeheer precies inhoudt. Ook zal er een schaapskudde aan het werk zijn, waarbij de schaapsherder uitleg geeft. Na de excursie en overhandiging is er een hapje en een drankje. De excursie begint om 16:00 uur vanaf de blokhut aan de bosgebied Asbroekerheide, gelegen ten westen van de N279. De blokhut ligt aan een zijpad van de weg Asbroek (volg de bordjes). Als u wilt deelnemen aan de excursie, graag even voor vrijdag 13 mei aanmelden via p.schmitz@bosgroepen.nl

Boom

Bos hout

kapwerkzaamheden