Gemeente Tilburg

Persbericht
10 mei 2011

Gemeente bestrijdt eikenprocessierups

De gemeente Tilburg is weken geleden al gestart met het bestrijden van de eikenprocessierups. Dit gebeurt door het spuiten van een biologisch bestrijdingsmiddel op eiken waar de rups in voorgaande jaren is gesignaleerd. Voor het beste resultaat moeten de eiken twee keer bespoten worden. Aan het eind van deze week is de behandeling klaar. In totaal gaat het om 8.860 eikenbomen.

Nieuwe meldingen

Mochten er na het bestrijden toch nog meldingen komen van nieuwe locaties, dan bekijkt de gemeente per locatie wat de beste aanpak is. Op locaties met een groot risico voor de volksgezondheid, zoals in de buurt van scholen, speeltuinen en drukke woonomgevingen, gebruikt de gemeente een zuiginstallatie om nesten van de eikenprocessierups te verwijderen. De gemeente neemt de nieuwe locaties dan op in het bestrijdingsplan voor volgend jaar. Meldingen over nesten van eikenprocessierups kunnen via www.tilburg.nl/centraalmeldpunt of het gratis nummer gratis 0800-1920.

Eikenprocessierups

Vanwege het goede weer staan de eikenbomen al vroeg in blad. Ook de eikenprocessierups ontwikkelt zich sneller dan voorgaande jaren. Vooral de brandharen van deze rups zorgen voor overlast bij mensen en dieren. Vermijd daarom elk direct contact met de rupsen en resten ervan. De vrijgekomen brandharen kunnen ook via de wind verspreid worden. Na contact met de brandharen van de eikenprocessierups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met een huisarts.

---