Gemeente Boxmeer


Start bouw kunstwerken Smax

Op 10 mei start in Boxmeer de bouw van vijf tijdelijke kunstwerken van het project Smax, ontworpen door de Düsseldorfse kunstenaar Christian Odzuck. `Grid the city' heet de tentoonstelling, die in samenwerking met de gemeente Boxmeer wordt georganiseerd.

De tijdelijke kunstwerken worden tussen 10 en 13 mei gebouwd in het centrum van Boxmeer. Het gaat om imposante bouwwerken, de hoogste meet bijna acht meter. Eén verrijst aan de rand van het Weijerpark, waar het kunstwerk van Pieter Kortekaas bij het ontwerp is betrokken, drie komen rond het Weijerplein te staan en één op het braakliggende terrein tussen het gemeentehuis en Scapino. Daar zullen ze tot begin juli worden tentoongesteld. Bij de uitvoering van het project krijgt de Smax-organisatie hulp van vrijwilligers uit de gemeente Boxmeer.

Smax is een driejarig kunstproject van de Euregio Rijn en Waal. Deze instantie heeft als doel de bewoners van het grensgebied dichter bij elkaar te brengen. Smax opereert vanuit Schloss Ringenberg in Hamminkeln. Jonge Nederlandse en Duitse kunstenaars wonen en werken hier aan projecten voor musea, openbare ruimtes en kunstinstellingen in het grensgebied.

Ook worden er aan elk Smaxproject workshops gekoppeld die leerlingen kennis laten maken met de praktijk van kunstproductie. Een klas van het Boxmeerse Elzendaal College start 9 mei met de eerste workshop van kunstenaar Helmut Dick. Half juni worden de kunstwerken van de leerlingen tentoongesteld in cultureel centrum De Weijer.

Smax is ook zeer opvallend aanwezig tijdens BoxMeerCultureel op 29 mei. Het thema van dit jaar is: `Kunst en .....' Met dit thema zal kunst met andere gebieden in beeld worden gebracht. Die dag zal een dans met hoogwerkers op het Weijerplein letterlijk het hoogtepunt van de Smaxtentoonstelling zijn.

Van Smax is nog tot 19 juni de tentoonstelling `Magic Affairs' in het Arnhemse Museum voor Moderne Kunst te zien.