Gemeente Boxmeer


Gemeente slagvaardiger door Wet Voorkeursrecht

Als gemeente moet je vooruit kunnen denken en werken om ervoor te zorgen dat er goed kan worden gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Plannen zijn er natuurlijk veel eerder dan dat er met de uitvoering kan worden gestart. Om in die tussenperiode mogelijke belemmeringen voor te zijn, stelde het rijk de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) in.

In de periode tussen plan en uitvoering hebben gemeenten vaak te kampen met grondspeculatie. Hierdoor krijg je prijsopdrijving van de grond, vertraging in de realisering en een sterke vermindering van de invloed van de gemeente op de kwaliteit van de te ontwikkelen bestemmingen.

Als gemeente slagvaardiger te werk kunnen gaan, is volgens wethouder De Graaf dan ook het allerbelangrijkste voordeel van de WVG. Of liever gezegd van de sinds 2008 vernieuwde WVG. De WVG werd er al in 1981 ingesteld om gemeenten de regie te kunnen laten voeren op een gebied waarvoor de plannen nog niet exact bekend zijn. Er bleken tot de laatste aanpassing toch nog teveel mazen in de wet te zijn.

josdegraaf

Wethouder de Graaf: `Sinds de vernieuwing van de WVG merken we dat we daadkrachtiger beleid kunnen voeren. Ook hebben we minder oponthoud en hoeft er minder water bij de wijn, omdat je met partijen te maken hebt die andere belangen hebben. Dit is natuurlijk zeker ook voor onze inwoners goed nieuws. Kijk alleen al naar de mogelijkheden die dit biedt om de vertragingen bij bouwprojecten voor te zijn.'

De zorg die eigenaren soms hebben dat ze op deze manier een slechtere prijs krijgen voor hun grond, is volgens de wethouder ongegrond. `Wij betalen een marktconforme prijs, eigenaren hebben immers geen plicht te verkopen. Onze ervaring leert juist dat door de grondspeculatie nooit de oorspronkelijke eigenaar profiteerde van de prijsstijging. Dat waren de grondspeculanten.'

De gemeente Boxmeer past de WVG op dit moment onder andere toe op drie plannen:

waterfront

Waterfront Boxmeer
Dit plan omvat de herontwikkeling van het oude Maasziekenhuis tot woonlocatie. Daarnaast overweegt de gemeente verplaatsing van de in het gebied gelegen dijken, zodat er ook sport- en recreatiemogelijkheden ontstaan, gecombineerd met wonen. Daarvoor moet de waterbergingsfunctie elders in het gebied weer een plaats krijgen, gecombineerd met de bestemming natuur.

Schaartven Overloon
Hier wordt de WVG ingezet om de bestemming van Overloon als toeristisch gebied verder te kunnen ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld rond het Schaartven.

Catharinaklooster Sambeek
Hier wordt de WVG toegepast voor woningbouw en de uitbreiding van de begraafplaats.


---

Wat is de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG)?
Deze wet geeft de gemeente een voorkeurspositie ten opzichte van projectontwikkelaars. Met de WVG kan voorkomen worden dat op plaatsen waar de gemeente plannen heeft voor woningbouw, natuurontwikkeling, recreatiegebieden of bedrijventerreinen, de prijs wordt opgedreven door grondspeculatie.

De regels:
o Als de gemeente WVG toepast, beslissen eigenaren zelf of ze de grond wel of niet willen verkopen. Als ze wel willen verkopen, moet de grond eerst aan de gemeente te koop aangeboden worden. o Voorkeursrecht betekent niet dat de gemeente verplicht is de grond te kopen op het moment dat het wordt toegepast. Er geldt alleen een eerste recht tot kopen.
o De WVG mag alleen gebruikt worden voor grond die in de toekomst mogelijk nodig is voor de uitvoering van nieuwe plannen. o De WVG geldt alleen voor plannen met een niet-agrarische bestemming. o De nieuwe bestemming van de grond moet afwijken van de nieuwe bestemming.
o Binnen drie jaar na het raadsbesluit moet de gemeente een structuurvisie, bestemmingsplan of (provinciaal) inpassingsplan hebben vastgesteld. Anders vervalt het recht.