Groen!

Vlaamse regering gaat te gemakkelijk mee in bonussenargumentatie van Dexia en KBC

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 10 mei 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

De verontwaardiging over de hoge bonussen ebt wel erg snel weg bij de Vlaamse regering. Kris Peeters, Geert Bourgeois en zelfs Ingrid Lieten vinden nu ook dat de bonussen bij Dexia, net als die van KBC, terecht en regelmatig zijn. Maar het lijkt er sterk op dat de Vlaamse regering wel heel gemakkelijk meegaat in de redenering van de banken. Dat valt ons vooral heel erg tegen van sp.a minister Ingrid Lieten die recent nog uithaalde naar de buitensporige bonussen.

De vergelijking met het buitenland is voor de banken natuurlijk een comfortabele vergelijkingsbasis. Als alle banken - in binnen- en buitenland - tegelijkertijd hervallen in hun oude kwaal, dan zullen KBC en Dexia natuurlijk niet uit de toon vallen.
Bovendien doet dit weinig terzake. Het is slechts dank zij overheidssteun dat de Dexia en KBC overeind bleven. De essentie is dat iedere Vlaming heeft meebetaald aan de reddingsoperatie. Het was alleen hier aan te danken dat de banken overeind konden blijven ondanks hun soms onverantwoord risicovol beleid. Dat er grote risico's werden genomen had onder meer te maken met de koppeling van bonussen met louter financiële parameters. De overheidssteun is nog steeds niet terugbetaald. De Vlaamse regering zou de uitbetaalde overheidssteun nu goed kunnen gebruiken. Want de besparingen van de voorbije jaren hebben wonden geslagen.

Bovendien zijn er ook nog andere negatieve gevolgen. Dexia lijkt nog steeds niet uit de gevarenzone met alle gevolgen van dien. Ook de steden en gemeenten voelen nog de naweeën van de reddingsoperatie. Via de Gemeentelijke Holding droegen zij bij aan de reddingsoperatie. Die Gemeentelijke Holding heeft zich nog steeds niet hersteld van die reddingsoperatie. Het gevolg is dat de steden en gemeenten minder inkomsten zullen hebben in 2011 via hun dividenden van de Gemeentelijke Holding. Voor sommige gemeenten gaat het om erg grote bedragen.

Maar de zogenaamde topmanagers mogen blijkbaar al weer torenhoge bonussen binnenrijven. Het is gewoonweg onbetamelijk dat de banken in hun (remuneratie)beleid zomaar overgaan tot de orde van de dag. Opnieuw buitensporige bonussen uitbetalen betekent dat de banken geen rekening willen houden met de samenleving, die hen nochtans heeft gered. Voor Groen! kan het niet dat de top van de banken zich zo boven het publiek stelt. Groen!fractievoorzitter Filip Watteeuw zal hierover minister-president Kris Peeters bevragen.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Fa ctualiteit%2FNieuwsflash-vlaamse-regering-gaat-te-gemakkelijk-mee-in-bo nussenargumentatie-van-dexia-en-kbc_2138.aspx&send=false&layout=standar d&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=light&font&hei ght=80

Contact: Filip Watteeuw -