Gemeente Meppel



-

Uitnodiging: hoorzittingen bezuinigingen Raad

10-05-2011 -

Geef uw visie op maatschappelijke effecten van bezuinigingsvoorstellen.

De gemeente krijgt de komende jaren te maken met forse kortingen op veel terreinen. Dat vraagt nu zoeken naar mogelijkheden om te verdienen en te bezuinigen. Voor Meppel in totaal EUR 3,5 miljoen in 2015. Op verzoek van de gemeenteraad stellen burgemeester & wethouders een pakket van EUR 6 miljoen aan bezuinigingsmogelijkheden voor de komende 4 jaar op.

In dit bedrag is ruimte voor nieuw beleid. De samenleving zal immers ook de komende jaren nieuwe vragen stellen. Zo kan de raad nu en in de nabije toekomst afwegen en keuzes maken. De bezuinigingsvoorstellen worden medio mei gepresenteerd. Eind juni besluit de raad over de hoofdlijnen van het financieel perspectief van de gemeente voor 2012 t/m 2015.

Burgemeester & wethouders: Perspectiefnota 2012-2015 Burgemeester & wethouders hebben de afgelopen maanden gezocht naar mogelijkheden om doelmatiger te werken en om te bezuinigen.

Twee uitgangspunten stonden aan het begin van de zoektocht:


- Specifieke bezuinigingen die door het Rijk aan de gemeente worden opgelegd gaat het gemeentebestuur niet rechttrekken, behalve als ze één groep te hard treffen. Bezuinigingen worden ook niet opgelegd als ze faliekant ingaan tegen het uitvoeringsprogramma 2010-2014.


- Burgemeester & wethouders praten met gesubsidieerde partners over de gevolgen van mogelijke bezuinigingen voor die partners en de inwoners van Meppel en brengen die in beeld.

Tot 2 mei waren inwoners van harte uitgenodigd om te komen met voorstellen. Burgemeester & wethouders sturen die voorstellen met een advies over uitvoerbaarheid en financiële gevolgen binnenkort naar de raad.

Vanaf 18 mei kunt u zien welke voorstellen door inwoners en burgemeester & wethouders bij de raad zijn ingediend.

Raad weegt af
De raad wil nu inzicht krijgen in de maatschappelijke effecten van de bezuinigingen. Daarom nodigt de raad u, verenigingen en instellingen, maar ook inwoners uit om tijdens hoorzittingen het woord te voeren over de mogelijke effecten van bezuinigingen op uw vereniging of instelling. Aansluitend kunnen leden van de raad u vragen stellen.

Het gaat er vooral om dat uw vraag aan de raad, uw opmerking, of uw voorstel voor bezuinigingen zo duidelijk mogelijk overkomt. Met deze en andere vergaarde kennis kan de raad 29 en 30 juni de bezuinigingsvoorstellen overwegen alvorens te komen tot een besluit over de perspectiefnota 2012-2015.

3 thema's
De openbare hoorzittingen worden gehouden in het Stadhuis, telkens vanaf 19.30 uur.
Aan de avonden zijn de volgende thema's gekoppeld:

31 mei sociale zaken, gezondheid, welzijn & onderwijs, cultuur


1 juni economische zaken, financiën, sport, openbare werken & dienstverlening

8 juni huisvesting, ontwikkeling & projecten, verkeer & vervoer, recreatie.

De burgemeester is voorzitter van de hoorzittingen. Hij opent ze met een inleiding over het doel en de werkwijze van de bijeenkomst. Hij stelt de aanwezige raadsleden aan u voor en hij zorgt voor het samenvatten van uw reacties.

Melden bij griffier
Wilt u namens uw vereniging of instelling inspreken dan kunt u zich met uw onderwerp tot 32 uur voor de hoorzitting melden via e-mail griffie@meppel.nl of telefoon 0522-850340.
De griffier, mevrouw A. ten Hoff, neemt daarna met u contact op om uw spreektijd te bevestigen.
Alle onderwerpen zijn welkom, behalve lopende bezwaar- en beroepsprocedures en privacygevoelige zaken.

Op de hoogte
Ook via De Nieuwe Meppeler kunt u na afloop van de hoorzittingen lezen welke inspraakreacties de raad heeft gekregen.
Vanzelfsprekend bent u ook de komende weken, als altijd, van harte welkom bij de fractievergaderingen van de partijen in de raad.