GroenLinks

Terugdringen uitstoot broeikasgas goed voor klimaat en economie

Dinsdag 10 mei 2011, 09:42u - Bas Eickhout

STRAATSBURG, 10 mei 2011 - Maandagavond heeft de industriecommissie van het Europarlement ingestemd met de verhoging van de Europese klimaatambitie. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is namens het Europarlement verantwoordelijk voor dit dossier en is verheugd: "De industriecommissie geeft hiermee aan dat een hoger klimaatdoel goed is voor de eigen industrie. Natuurlijk is het terugdringen van onze klimaatuitstoot goed voor het klimaat, maar dat ook onze economie en industrie er baat bij hebben wordt steeds breder erkend."

De industriecommissie van het Europees Parlement deelt de analyse van de Europese Commissie dat om op lange termijn de Europese klimaatuitstoot drastisch te verlagen, het klimaatdoel voor het jaar 2020 opgekrikt moet worden. Een CO2-reductie van vijfentwintig procent binnen Europa is kosteneffectief. Het huidige doel is om de uitstoot van broeikasgassen met twintig procent te verminderen, maar de helft van die uitstootreductie mag in het buitenland plaatsvinden. "De analyse van de Europese Commissie en de industriecommissie is consistent met wat ik steeds zeg: verhoging van het Europese klimaatdoel naar dertig procent. Een deel van deze reducties mag namelijk buiten de EU gehaald worden."

Gisteren verscheen ook het rapport over hernieuwbare energie van het IPCC, het VN klimaatpanel. Hierin staat dat halverwege deze eeuw bijna tachtig procent van de wereldwijde energievraag met groene energie opgewekt kan worden en dat dit een belangrijke manier is om de klimaatcrisis tegen te gaan. Eickhout: "De afgelopen jaren hebben we een spectaculaire groei in groene energie gezien en de kosten blijven dalen. Dit rapport toont nogmaals aan dat voor de transitie van vuile naar groene energie een stabiel investeringsklimaat cruciaal is. Dit is één van de redenen waarom groene energie in Nederland bijvoorbeeld niet van de grond komt."