Gemeente Heerenveen

Voorkom klachten door de eikenprocessierups

De eikenprocessierups wordt steeds vaker in het zuiden van Friesland gesignaleerd. Eikenprocessierupsen zitten in de maanden mei en juni in eikenbomen. Na contact met de brandharen van de rupsen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Reden voor de gemeente Heerenveen en de GGD Fryslan om u te informeren over wat u kunt doen om deze klachten te voorkomen. De gemeente Heerenveen wil u bovendien vragen om te melden indien u de rups heeft gezien of vermoed zodat we de overlast beheersbaar kunnen houden.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes, waarna ze een aantal keren vervellen totdat ze in juli volgroeid zijn. Na de derde vervelling, tussen half mei en eind juni, krijgen de rupsen de sterk irriterende brandharen. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder (zonder brandharen).

Situatie in Heerenveen

In de gemeente Heerenveen zijn nog geen nesten van de eikenprocessierups gevonden maar we verwachten wel dat er enkele aangetroffen kunnen worden. Om een beeld te krijgen van te verwachten rupsen en mogelijke locaties gaat de gemeente vanaf juni weer monitoren met speciale lokvallen voor de eikenprocessievlinder. Die vallen zullen verspreid over de gemeente geplaatst worden en worden regelmatig gecontroleerd.

Eikenprocessierups

Hoe kun je zien dat er eikenprocessierupsen in een eikenboom zitten?

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vorig jaar is ontdekt dat de rupsen ook in de grond onder een eikenboom kunnen nestelen. Vanuit deze nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs -in processie- op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Grote groepen eikenprocessierupsen kunnen een boom volledig kaalvreten maar meestal is er sprake van kleine groepen. De eikenprocessierups komt vooral voor in eikenlanen omdat de rups van eikenblad houdt maar ook graag warmte van de zon wil hebben.

Gezondheidsklachten

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Er zijn vooral gevolgen voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en verspreiding van deze brandharen uit lege nesten (juli-september). Er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. De reacties kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Soms blijkt dat mensen een echte allergische reactie ontwikkeld hebben, zodat klachten veel sneller kunnen optreden. Bij iemand die vaker met de brandharen in contact komt, kunnen de reacties veel sterker zijn. Ook dieren, vooral honden en paarden kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

Voorkom klachten

Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond onder een eikenboom zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak ook kinderen hierop attent. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen die kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan beslist niet zelf de rupsen bestrijden, maar vraag daarover advies bij uw gemeente.

Eikenprocessierups 2

Wat te doen bij klachten

Heeft u klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Ga daarom na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren op 60 ºC. De klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een verzachtende crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Eikenprocessierups gezien?

Mocht u de eikenprocessierups in uw omgeving zien of vermoeden neem dan contact op met het meldpunt van de gemeente. Er zal dan zo snel mogelijk bekeken worden of het inderdaad de eikenprocessierups betreft en welke maatregelen getroffen kunnen worden.

Meldpunt gemeente Heerenveen

Het meldpunt van de gemeente voor signalering van eikenprocessierupsen is 0513 - 617773 of 06 - 55858414.

Meer informatie ?


· Voor meer informatie over gezondheidseffecten kunt u contact opnemen met de GGD Fryslan, 088-2299222 of
milieuengezondheid@ggdfryslan.nl.


· Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met het meldpunt van de gemeente.


· Er worden informatiefolders verspreid via de gemeente en GGD Fryslan, de folder is o.a. verkrijgbaar op het gemeentehuis, bibliotheek en VVV.

U kunt ook kijken op de websites van GGD Fryslan of van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.