Provincie Utrecht

Vrijetijd om de Hoek: Onbeperkt meedoen!

Het project 'Vrijetijd om de hoek' brengt vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking dichter bij huis. De Wilg adviseert reguliere welzijnsoraganisaties over het ontwikkelen en aanbieden van vrijetijdsactiviteiten voor deze doelgroep. Door vrijetijdsactiviteiten aan te bieden in de woonomgeving wordt ontmoeting mogelijk gemaakt. Dit bevordert de integratie en zelfredzaamheid van de doelgroep op wijkniveau.

'Vrijetijd om de hoek' vindt plaats in 11 gemeenten in de provincie Utrecht. Geheel volgens de Wmo heeft het project als doel om mensen met een verstandelijke beperking zoveel mogelijk te laten mee doen. Met de komst van de Wmo is de verantwoordelijkheid voor deze groep naar gemeenten overgebracht. Activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking worden ondergebracht bij het reguliere welzijnswerk. Enerzijds gebeurt dit door nieuwe activiteiten te organiseren en anderzijds door bestaande activiteiten open te stellen (bijv. eetgroepen en ontmoetingsgroepen).

'Vrijetijd om de hoek' wordt uitgevoerd door De Wilg en is gefinancierd door de provincie Utrecht. Inmiddels is het project overgegaan naar de back-office van De Wilg. Organisaties die activiteiten willen organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen bij de back-office terecht. Aan gemeenten kan op maat ondersteuning worden geboden.