Provincie Utrecht

Rapport over aanpakken eenzaamheid/sociaal isolement

De provincie Utrecht besteedt binnen het programma Wel Thuis! aandacht aan het tegengaan van eenzaamheid en sociaal isolement. In dit kader heeft de provincie Alleato opdracht gegeven om in 2010 een inventarisatie uit te voeren naar diverse aanpakken van eenzaamheid en sociaal isolement.

Met deze inventarisatie wordt meer inzicht gegeven in de wijze waarop er in 18 Utrechtse gemeenten wordt gewerkt aan bestrijden van eenzaamheid/sociaal isolement en eventuele knelpunten in de aanpak. Uit een onderzoek van de GGD Midden-Nederland uit 2006 blijkt dat in de regio Midden-Nederland 42% van de ouderen zich eenzaam voelt. Bovendien neemt de eenzaamheid onder ouderen in deze regio toe en laten de cijfers een ongunstiger beeld zien dan landelijk.

Regie, coördinatie en samenwerking
Bij de aanpak in grotere gemeenten als Utrecht, Amersfoort en Veenendaal zien we dat de coördinatie en regie door de gemeente wordt opgepakt ten aanzien van eenzaamheid en sociaal isolement. Er worden afspraken gemaakt tussen gemeente, welzijnsorganisatie en andere aanbieders over regie en samenwerking. In veel kleinere gemeenten zien we dit minder.

Inzet
Alleato ziet meer en bredere signaleringsnetwerken en samenwerkingsverbanden ontstaan in de aanpak van eenzaamheid. Tegelijkertijd constateert Alleato dat het moeilijk is het thema op de agenda te houden. Dit vraagt een blijvende inzet en innovatieve toepassingen in de dagelijkse werkpraktijk van de professionals en/of vrijwilligers van de betreffende organisaties.

Meer informatie:
welthuis@provincie-utrecht.nl (030) 258 20 99