Provincie Utrecht

Zorg en fysiotherapie dichterbij in Maarssenbroek

Een bezoek aan huisarts of fysiotherapeut is voor sommige patiënten een hele belasting. In Maarssenbroek wordt bij wijze van proef gebruik gemaakt van beeldcommunicatie om zorg en begeleiding dichter bij bepaalde patiëntengroepen te brengen.

De proef betreft twee groepen. In de eerste plaats gaat het om het op afstand consulteren en begeleiden van 20 patiënten die vanwege een hoop ingewikkelde, vaak chronische problemen aangewezen zijn op veel verschillende medicijnen. Vanwege deze complexe problematiek moeten mensen regelmatig voor controle naar de dokter. Die moeite kunnen ze zich nu besparen door thuis via het beeldscherm met de dokter te overleggen.

Coachen
In de tweede plaats gaat het om het op afstand coachen van 10 patiënten met COPD (astma en dergelijke) door een fysiotherapeut. Deze oefentherapie houdt in dat 10 deelnemers tegelijkertijd thuis door de fysiotherapeut aan het werk gezet worden. Iedere deelnemer ziet alleen de therapeut, maar de therapeut ziet wel alle 10 deelnemers tegelijk en kan individueel bijsturen als dat nodig is. Voor deelnemers is het natuurlijk minder belastend om niet naar een oefenruimte te hoeven gaan, maar ook wordt verondersteld dat het voor veel mensen prettiger is om deze oefeningen te kunnen uitvoeren in de intimiteit van het eigen huis.

Als de proef naar ieders wens verloopt, wordt de methodiek in deze praktijk uitgerold en de ervaringen verder verspreid.