Universiteit Twente

YES!-fellowship voor Süleyman Er

Naar Harvard voor onderzoek nieuwe zonnecellen

10 mei 2011

Süleyman Er, post-doc in de groep Computational Materials Science (MESA+) van de Universiteit Twente, krijgt van de Stichting FOM een YES!-fellowship. Dit stelt hem in staat om de komende vier jaar onderzoek te gaan doen naar nieuwe materialen voor zonnecellen, die efficiënt en goedkoop zonlicht in elektriciteit omzetten. "Samen met een team van wetenschappers van Harvard ga ik moleculaire bibliotheken van kandidaat-moleculen screenen. Aan de hand daarvan kunnen we innovatieve ontwerpen maken voor een nieuwe generatie zonnecellen." licht Süleyman Er enthousiast toe.

Met een YES!-fellowship geeft FOM jonge onderzoekers de kans om zich aan een buitenlands topinstituut te ontwikkelen op het gebied van funderend (natuurkundig) energieonderzoek. Süleyman Er is in 2009 aan de UT gepromoveerd op het proefschrift 'Hydrogen Storage Materials', bij prof. Paul Kelly. Sindsdien werkt hij als post-doc in Kelly's groep Computational Materials Science.

Computersimulaties

De zon produceert miljarden malen meer energie dan wij, mensen, consumeren. Maar om deze energie te kunnen gebruiken moeten we het verzamelen en omzetten naar een andere vorm, zoals elektriciteit. Dit is precies wat zonnecellen doen, maar helaas nog niet zo efficiënt en economisch rendabel. "Daarom gaan wij ons verdiepen in de absorptie en omzetting van zonne-energie in verschillende organische systemen, aan de hand van computersimulaties. We maken gebruik van IBM's World Community Grid, één van de grootste computersystemen op dit gebied. De immense rekenkracht stelt ons in staat om de cruciale elektronische en optische eigenschappen van miljoenen moleculen en polymeren te bestuderen. Veel meer dan dat we ooit zouden kunnen testen in een lab, " aldus Süleyman Er.

Veelbelovend

Op deze manier hopen de onderzoekers veelbelovende moleculen en polymeren te identificeren, waarmee betaalbare zonnecellen met een goed rendement gemaakt kunnen worden. "Ja", zegt Süleyman Er optimistisch, "de energiecrisis kan het einde van de wereld betekenen zoals we hem nu kennen, maar het kan ook een betere wereld creëren."

YES!-fellowships

Er is de derde YES!-fellow bij FOM. Om het energieonderzoek in Nederland te stimuleren is de opzet van de YES!-fellowships om de onderzoekers na een verblijf van maximaal drie jaar in het buitenland met de opgedane kennis terug te laten keren naar Nederland. Ze krijgen dan nog een jaar de tijd om hun nieuwe kennis hier te verankeren en een de basis leggen voor nieuwe onderzoeksrichtingen en een wetenschappelijke loopbaan in Nederland.