Wageningen Universiteit en Researchcentrum
kuubskisten

Rekenmodel gaasbakken versus kuubskisten

Agenda 10 mei 2011

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

PPO heeft in opdracht van Productschap Tuinbouw een rekenmodel ontwikkeld waarmee de kosten kunnen worden berekend rond de interne logistiek van bloembollen op handels- en exportbedrijven.

Het model maakt gebruik van het programma "Microsoft Office Excel" en is hoofdzakelijk gericht op de invloed van het werken met gaasbakken en/of met kuubskisten tijdens de handling en het bewaren van de tulpenbollen op kosten voor arbeid, energie en duurzame productiemiddelen (zoals gebouwen en machines). De data waarmee het model rekent kunnen binnen bepaalde marges worden aangepast waardoor in principe ook andere bloembollen dan tulpen kunnen worden doorgerekend. Dit vraagt meer inspanning en kennis van kentallen bij de gebruiker van het model.

Het model berekent per fase hoeveel uren, gas, elektriciteit en diesel jaarlijks nodig zijn om de opgegeven hoeveelheid bloembollen te verwerken. De hoeveelheden worden opgeteld en op basis van prijzen en tarieven omgerekend naar jaarlijkse kosten, inclusief jaarkosten van de benodigde machines en installaties. De gebruiker van het model kan prijzen en tarieven eenvoudig aanpassen aan zijn bedrijfssituatie.

Dit overzicht van jaarlijkse kosten is het resultaat van de modelberekening. Om met het model snel verschillende scenarioâs met elkaar te kunnen vergelijken is een voorziening aangebracht waardoor snel en eenvoudig de resultaten van drie scenarioberekeningen onder elkaar kunnen worden gezet.

Het rekenmodel is zodanig opgezet dat het na verspreiding via Internet door de desbetreffende ondernemers (handelaren en exporteurs) zelfstandig kan worden gebruikt. Door middel van verschillende kleuren is duidelijk gemaakt wat de functie van de cellen is: gele cellen dienen te worden gecontroleerd en zo nodig aangepast aan de bedrijfssituatie, rode cellen geven (tussen)uitkomsten en blauwe cellen het eindresultaat. Het controleren en aanpassen van de gele cellen houdt in dat de standaardwaarden worden overschreven door bedrijfsspecifieke cijfers of dat een scenario wordt doorgerekend waarnaar de gebruiker is geïnteresseerd.
Op veel plaatsen kan de gebruiker een toelichting opvragen bij de gegevens die moeten worden ingevoerd of over de interpretatie van weergegeven (tussen-)resultaten. Daarnaast dient het onderhavige document als handleiding voor gebruikers van het model, dat is opgezet ter ondersteuning van ondernemers bij het optimaliseren van de interne logistiek op hun bedrijven.

---

bron: www.groenkennisnet.nl

Contact
Peter Roelofs