Ingezonden persbericht


Persbericht

Beleggers roepen ondernemingen op bij te dragen aan vreedzame afscheiding Zuid-Soedan

Nederlandse vermogensbeheerders APG, PGGM, Mn Services en Robeco, actief in de Sudan Engagement Group (SEG), zien een belangrijke rol weggelegd voor ondernemingen die opereren in Soedan om tot een vreedzame afscheiding van

Zuid-Soedan te komen.

De aan de Verenigde Naties Principles for Responsible Investment gelieerde SEG heeft vandaag een statement uitgebracht waarin de betrokken beleggers aangeven dat zij de ondernemingen waarin zij beleggen zullen aansporen om een constructieve rol te spelen in een vreedzaam afscheidingsproces van Zuid-Soedan. De aanleiding daarvoor is de uitkomst van het referendum in januari van dit jaar waarin de bevolking van Soedan zich uitsprak over de afscheiding. De SEG bundelt de krachten van een groot aantal internationale institutionele beleggers (waaronder APG, PGGM, Mn Services en Robeco) met een gezamenlijk belegd vermogen van ongeveer USD 2,1 biljoen. Gezamenlijk roepen zij de ondernemingen op die actief zijn in Soedan om zich verantwoordelijk op te stellen en een actieve bijdrage te leveren aan het terugdringen van mensenrechtenschendingen in de regio.

De SEG stimuleert bedrijven om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van Soedan en actief het gesprek aan te gaan met overheid, beleggers en andere belanghebbenden bijvoorbeeld over nieuwe afspraken met betrekking tot een eerlijke verdeling van de olie-inkomsten, transparantie, duurzame oliewinning en het raadplegen van de lokale bevolking.

Afgelopen jaar reisden vertegenwoordigers van APG, PGGM, Mn Services en Robeco naar Soedan om via gesprekken met belanghebbenden meer inzicht te krijgen in de rol van het bedrijfsleven in het vredesproces.

Anna Pot, senior sustainability specialist bij APG: "Wij gebruiken onze invloed als aandeelhouder om bedrijven aan te sporen de maatregelen te nemen die nodig zijn om ook in Noord- en Zuid- Soedan verantwoord te ondernemen. Naast het garanderen van veilige werkomstandigheden moeten deze bedrijven alert zijn om geen onderdeel van nieuwe conflicten te worden. Ook is het belangrijk dat de economische ontwikkeling die de oliesector brengt ten goede komt aan de Soedanese bevolking."

Saskia van den Dool, Senior Advisor Responsible Investment bij PGGM: "Wij hebben in Soedan gezien dat internationale ondernemingen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de noodzakelijke lokale economische ontwikkeling, mits zij op een verantwoorde manier operen. Wij hebben daarom meegewerkt aan het opstellen van heldere richtlijnen voor verantwoord ondernemen in conflictgebieden, die nu de basis vormen voor onze dialoog met ondernemingen."

Kris Douma, hoofd verantwoord beleggen bij Mn Services: "De ondernemingen in de Soedanese olie-industrie kunnen een belangrijke rol spelen in het vreedzame proces van de scheiding van Noord en Zuid Soedan, onder andere door mee te werken aan maximale transparantie over en een eerlijke verdeling van de olie-inkomsten. Bovendien kunnen ondernemingen gezamenlijk hun invloed bij de regeringen van zowel Noord- als Zuid-Soedan aanwenden om escalatie te voorkomen van conflicten die vrijwel onvermijdelijk in het verdere proces van scheiding zullen optreden."

Lara Yacob, Senior Engagement Specialist bij Robeco: "Van de bedrijven in onze portefeuille verwachten wij dat zij hun invloed goed gebruiken, dat zij zich correct gedragen en zich bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als er sprake is van ongewenste ondernemingspraktijken, moeten bedrijven daadkrachtig optreden om dergelijke praktijken te stoppen. Ook moeten zij zorgen voor adequate controlemaatregelen om herhaling te voorkomen."

Over APG

APG voert collectieve pensioenregelingen uit voor deelnemers uit het onderwijs, de overheid, de bouw, de schoonmaak- en glazenwassersector, woningcorporaties en energie- en nutsbedrijven. Voor deze sectoren beheren we zo'n 277 miljard euro pensioenvermogen (4e kwartaal 2010). APG werkt voor meer dan 20.000 werkgevers en verzorgt het inkomen van circa 4,5 miljoen deelnemers. In Nederland beheert APG ruim 30% van alle collectieve pensioenen.

Over PGGM

PGGM is een vooraanstaande pensioenuitvoeringsorganisatie met een oorsprong in de sector zorg en welzijn. PGGM biedt pensioenfondsen pensioenbeheer, integraal vermogensbeheer, bestuursondersteuning en beleidsadvisering. Momenteel beheert PGGM circa EUR 105 miljard pensioenvermogen van ruim 2,3 miljoen deelnemers. Als coöperatie helpt PGGM haar 560.000 leden met diensten bij het realiseren van een waardevolle toekomst.

Over Mn Services

Over Robeco

Vermogensbeheerder Robeco biedt beleggingsproducten en -diensten voor institutionele en particuliere beleggers wereldwijd. Het beheerd vermogen bedraagt circa EUR 150 miljard. Robeco staat voor verantwoord beleggen. Factoren op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur zijn geïntegreerd in de beleggingsprocessen en er is een uitsluitingsbeleid. Robeco maakt actief gebruik van zijn stemrecht en gaat de dialoog aan met bedrijven waarin wordt belegd. Robeco is onderdeel van de Rabobank Groep.

Zeist, 10 mei 2011