Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA wil studenten uit de armoede houden

klok 10 mei 2011

Vorig jaar klopten bijna 17.000 studenten aan bij het OCMW om hun studies te kunnen betalen. Hun aantal stijgt jaar na jaar. Kamerlid Reinilde Van Moer van de N-VA vindt deze situatie zo schrijnend dat ze een aantal voorstellen zal doen om de modaliteiten voor studentenarbeid te versoepelen. Ze gaat ook een rondetafel organiseren met de gemeenschappen, om een verklaring te zoeken voor de regionale verschillen.

De OCMW's kunnen studenten (tot 25 jaar) die voor een plotselinge, onverwachte gebeurtenis komen te staan een leefloon uitreiken voor de verdere duur van hun studies. Wie bijvoorbeeld in onmin valt met zijn ouders, of wees wordt, komt daarvoor in aanmerking. Het OCMW mag bij deze beslissing geen rekening houden met een eventuele studiebeurs.

De cijfers spreken voor zich. Er zijn ook opmerkelijke verschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

2008 2009 2010 Brussel 3465 3758 4097 Vlaanderen 3494 3949 4050 Wallonië 7815 8264 8644

Reinhilde Van Moer, die de problematiek al vele jaren volgt: "Vaak gaat het om schrijnende gevallen met een sterke financiële impact: problematische gezinssituaties waar de band tussen de student en de familie sterk verstoord is. Via de sociale bijstand kunnen we garanderen dat de toekomst van deze studenten niet wordt gehypothekeerd. Wij moeten dit soort sociale maatregelen koesteren als middel tot maatschappelijke integratie en sociale insluiting".

Studentenarbeid versoepelen Omdat het aantal studenten bij het OCMW zo opmerkelijk stijgt, zal Van Moer op federaal niveau een aantal voorstellen op tafel leggen om de modaliteiten rond studentenarbeid te versoepelen opdat het voor jongeren gemakkelijker wordt om zelf iets bij te verdienen. Nu is studentenarbeid weinig flexibel geregeld. Van Moer zal ook een rondetafel organiseren met haar collega's op gemeenschapsniveau om een totaalvisie te ontwikkelen voor een betere en meer accurate begeleiding van deze jongeren. Auteur(s): Reinilde Van Moer, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be