Cofely GDF Suez

Cofely krijgt opdracht bediening op afstand grote bruggen en sluizen in Zeeland

10 mei 11 |

Een verbeterde doorstroming van de scheepvaart in Zeeland op basis van modern verkeersmanagement. Met deze ambitie sluiten Rijkswaterstaat en Cofely een overeenkomst voor de totstandkoming van bediening op afstand bij alle grote sluizen en bruggen van Rijkswaterstaat in de provincie Zeeland. Dit maakt het mogelijk alle Rijkswaterstaat bruggen en sluizen in Zeeland 24/7 centraal te bedienen. Hiermee speelt Rijkswaterstaat in op de behoefte van vaarweggebruikers aan een professionele en doelmatige bediening van bruggen en sluizen. Met deze opdracht is een bedrag van 55 miljoen euro gemoeid. De oplevering vindt naar verwachting in 2014 plaats.

Laatste technologische inzichten toegepast

In haar rol van hoofdaannemer voert Cofely de regie over de levering en vernieuwing van ICT systemen, elektrotechnische en mechanische installaties, evenals de inrichting van nautische centrales op basis van de laatste technologische inzichten. Zoals krachtige computers, nieuwe programmatuur gekoppeld aan camera's, radarschermen en andere zicht- en detectiehulpmiddelen. Ook is voorzien dat bij uitval van een nautische centrale de andere centrale de bediening kan overnemen, en dat dit ook lokaal mogelijk blijft. Dit waarborgt het functioneren en de veiligheid als er zich een storing voordoet.

MOBZ fungeert als proeftuin voor heel Nederland

Gebruikers van vaarwegen willen in het hele land tijdig over heldere en eenduidige informatie beschikken om snel en veilig hun bestemming te bereiken. In Zeeland realiseert Rijkswaterstaat in samenwerking met Cofely een zogeheten corridor in de vaarwegen door de introductie van bediening op afstand. MOBZ fungeert hierbij als proeftuin voor de standaardisering van centrale bediening in andere delen van Nederland. Dat betekent dat de oplossingen voor bedieningstechnologie die onder leiding van Cofely worden gerealiseerd, gebruikt worden om op basis hiervan een landelijke standaard voor Rijkswaterstaat te bepalen. Dit maakt het voeren van verkeersmanagement over transportassen of corridors beter mogelijk.

Overeenkomst onderstreept expertise Cofely bij grote infrastructurele projecten

"Cofely levert niet alleen een bijdrage aan de professionalisering van het nautische verkeersmanagement in Zeeland, maar ook aan een goede werkomgeving voor bedienaars. Zij komen te werken in modern ingerichte nautische bedieningscentrales die van alle gemakken zijn voorzien. Zo hanteert Cofely de landelijke MMI-standaard van Rijkswaterstaat voor de functionele indeling van de werkplek en de meest optimale verhouding tussen mens en machine", vertelt Geert Schelpe, Algemeen Directeur van Cofely Energy & Infra. "Deze overeenkomst is een belangrijke illustratie van onze kennis en expertise bij de realisatie van grote infrastructurele projecten. Zo werken we al met Rijkswaterstaat Zeeland samen bij het onderhoud van de NHK-corridor - de belangrijke vaarroute tussen Hansweert en de Krammersluizen. Door onze betrokkenheid bij de laatste twee fasen van het MOBZ-programma wordt onze bijdrage aan de `natte infrastructuur' in Nederland, met name in Zeeland, substantieel vergroot."


***

COFELY, onderdeel van GDF SUEZ
Cofely is Europees marktleider op het gebied van duurzame technologische oplossingen voor energie en milieu. Zij ontwerpt en implementeert oplossingen waarmee bedrijven en publieke organisaties de performance van installaties en het energiegebruik in bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en milieueffecten tot een minimum beperken. Cofely biedt een unieke combinatie van expertise op verschillende terreinen. Van het ontwerp, de installatie en het beheer van lokale en hernieuwbare energie-oplossingen tot de operationele levering van geïntegreerde voorzieningen en services.

Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services - één van de zes business units van GDF SUEZ - dat 76.000 medewerkers telt en een omzet van 13,5 miljard euro realiseert in 2010. In Nederland telt Cofely circa 7.000 medewerkers en behaalde een omzet van ruim 1 miljard in 2010.

GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Haar dienstverlening omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas. De Groep heeft wereldwijd ruim 220.000 mensen in dienst en behaalde in 2010 een omzet van 84,5 miljard euro.