CDA


Esther de Lange: Europees Parlement moet ook snijden in eigen kosten dinsdag 10 mei 2011
Het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel van CDA-Europarlementariër Esther de Lange (begroting) overgenomen om te besparen op tolken tijdens vergaderingen. Wanneer lidstaten bezuinigen moeten volgens De Lange ook de Europese instellingen kritisch kijken naar mogelijke besparingen. "Alleen roepen dat het allemaal teveel kost is te eenvoudig. We hebben concrete voorstellen nodig en ik ben dan ook blij dat mijn collega's me hierbij steunen. In het Europees Parlement heeft iedereen het recht om te spreken in zijn eigen taal. We moeten daar echter wel zo effectief mogelijk mee omgaan. We hebben tolken van wereldniveau in dienst, maar wanneer zij vertolken in een taal die op dat moment door geen van de aanwezige leden gebruikt wordt, dan zijn dat overbodige manuren. Met een effectievere inzet van de tolken kunnen we flink wat procenten op onze begroting besparen", aldus De Lange.

Naast mogelijke besparingen is volgens het CDA ook de controle op de uitgaven van groot belang. "Vandaag stemden we in met verdere stappen richting het invoeren van Nationale Managementverklaringen. 80% van de EU-gelden wordt besteed in en door de lidstaten, maar politieke verantwoordelijkheid over deze uitgaven wordt door de meeste landen niet afgelegd. Eurocommissaris Semeta laat ons op dit onderwerp behoorlijk in de steek en dus zal het Europees Parlement nog meer ambitie moeten tonen om NMVs verplicht te stellen", aldus De Lange.

Tevens bevestigde het Europees Parlement in de stemming dat om echte besparingen te kunnen doorvoeren het Parlement op slechts één plaats zou moeten vergaderen, een beslissing die onder de bevoegdheden van de Europese Raad van regeringsleiders valt.

Deze onderwerpen waren onderdeel van de kwijtingsprocedure 2009 waar het Europees Parlement vandaag in Straatsburg over stemde.