Stichting FOM 10 mei 2011, 2011/13

Süleyman Er derde YES!-fellow FOM

De Stichting FOM heeft een Young Energy Scientist (YES!)-fellowship toegekend aan Süleyman Er. De oud FOM-oio gaat de komende vier jaar op zoek naar nieuwe materialen voor zonnecellen, die efficiënt en goedkoop zonlicht in elektriciteit omzetten. Met een YES!-fellowship geeft FOM jonge onderzoekers de kans om zich aan een buitenlands topinstituut te ontwikkelen op het gebied van funderend energieonderzoek. "Samen met een team van wetenschappers van Harvard ga ik moleculaire bibliotheken screenen en selecteer ik de meest veelbelovende moleculen. Gebruikmakend van deze kandidaat-moleculen kunnen we innovatieve ontwerpen maken voor een nieuwe generatie zonnecellen." licht Süleyman Er enthousiast toe.
Figuur 1. Goedkope en flexibele organische zonnecellen vergroten Figuur 1. Goedkope en flexibele organische zonnecellen zijn oorspronkelijk bedoeld voor mobiele toepassingen (kleding, tassen, tenten, telefoon- en laptopopladers) en later ook om op grotere schaal bij te dragen aan voorziening van elektriciteit aan het net. Süleyman Er, derde YES!-fellow bij FOM
vergroten Süleyman Er, derde YES!-fellow bij FOM Computersimulaties
Om zonlicht efficiënt, economisch rendabel en op grote schaal te kunnen omzetten naar elektriciteit moet nog veel werk verzet worden. "Daarom gaan wij ons verdiepen in de absorptie en omzetting van zonne-energie in verschillende (metaal-)organische nanosystemen. We maken gebruik van computersimulaties en IBM's World Community Grid, één van de grootste computersystemen die dit soort simulaties kunnen doen. De immense rekenkracht stelt ons in staat om de cruciale elektronische en optische eigenschappen van miljoenen moleculen en polymeren te bestuderen. Veel meer dan dat we ooit zouden kunnen testen in een lab" aldus Süleyman Er. Op deze manier hopen de onderzoekers veelbelovende moleculen en polymeren te identificeren, waarmee betaalbare zonnecellen met een goed rendement gemaakt kunnen worden.

YES!-fellowships
Er is de derde YES!-fellow bij FOM. Vorig jaar werden dr. Andrea Baldi en dr. Joep Pijpers de eerste twee YES!-fellows van FOM. Om het energieonderzoek in Nederland te stimuleren is de opzet van de YES!-fellowships om de onderzoekers na een verblijf van maximaal drie jaar in het buitenland met de opgedane kennis terug te laten keren naar Nederland. Ze krijgen dan nog een jaar de tijd om hun nieuwe kennis hier te verankeren en een de basis leggen voor nieuwe onderzoeksrichtingen en een wetenschappelijke loopbaan in Nederland.

Meer informatie
over het onderzoek van Süleyman Er:
http://aspuru.chem.harvard.edu/Research/Clean_Energy_Project/ http://cleanenergy.harvard.edu/
http://www.worldcommunitygrid.org/

over de YES!-fellowships van FOM:
www.fom.nl/yes
Jasper Reijnders, (030) 600 12 17