Rechtbank Breda


15 jaar cel voor moord op huisgenoot

Breda , 10-5-2011

De rechtbank heeft de 24-jarige A. uit Tilburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor moord. De rechtbank acht bewezen dat de man in mei vorig jaar zijn 38-jarige huisgenoot heeft vermoord.

Op 19 mei 2010 is A. de kamer van zijn huisgenoot binnengegaan nadat hij de deur had opengebroken. Op de kamer is een ruzie ontstaan waarna A. de keel van zijn huisgenoot heeft doorgesneden. Over de reden waarom hij naar de kamer ging, heeft A. verschillende verklaringen afgelegd. Eerst verklaarde hij gek te worden van de harde muziek van zijn huisgenoot. In een latere verklaring zegt hij dat hij de Koran zat te lezen en dat de Koran hem gezegd heeft wat hij moest doen. Hij zou dat bevel hebben opgevolgd.

Vanaf bijna twee weken na zijn daad werden door deskundigen gedragsproblemen gesignaleerd. Er zijn echter geen aanwijzingen gevonden voor een psychische stoornis ten tijde van de moord. De rechtbank gaat er daarom van uit dat A. op dat moment volledig toerekeningsvatbaar was.

De officier van justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist omdat er een reële kans op herhaling zou bestaan. Dit omdat A. volgens de officier op basis van zijn geloofsovertuiging heeft gehandeld en geen afstand heeft gedaan van deze overtuiging. Omdat ten tijde van de moord geen psychische stoornis is vastgesteld heeft de officier geen TBS kunnen eisen. De verdachte zou volgens de officier niet onbehandeld in de maatschappij moeten terugkeren en eiste daarom een levenslange gevangenisstraf.

De rechtbank volgt die eis niet. Het gaat om een enkelvoudige moord, gepleegd door een verdachte zonder strafblad. In zo'n geval moeten er zwaarwegende feiten of omstandigheden zijn om tot een levenslange gevangenisstraf te komen. Zulke feiten of omstandigheden heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen. Zo is niet vast komen te staan dat A. daadwerkelijk vanuit zijn geloofsovertuiging handelde en dat er een aanmerkelijke kans op herhaling bestaat. De brute wijze waarop de moord is gepleegd heeft de rechtbank als strafverzwarend element meegenomen. Uitspraken:BQ3900

Zie het origineel