Haven Amsterdam

Fietstochten en rondvaarten in Amsterdamse haven

10 mei 2011

Haven Amsterdam verzorgt fietstochten en rondvaarten in het havengebied, om de haven te presenteren aan het publiek. Van mei tot en met september zijn mensen welkom de haven per rondvaartboot of fiets te verkennen.

De Amsterdamse haven is de vierde haven van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. De havenbekkens, de kades en overslagterreinen, de bedrijfsterreinen en de goederenstromen zoals olie, granen, kolen, ertsen, cacao en andere voedingsmiddelen komen aan bod. De Amsterdamse haven staat voor banen en inkomsten. De haven wil op een slimme manier met de beschikbare ruimte omgaan en kiest voor groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van- en bedrijven in Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk.

Havenfietsen

Voor fietsers zijn er vier bewegwijzerde routes door de haven, ieder met een eigen karakter en voorzien van informatieborden op markante punten. De routes zijn geschikt op eigen gelegenheid te fietsen. Haven Amsterdam organiseert ook gratis fietstours onder leiding van gids Josephine Moons. Verschillende kanten van de haven worden uitgelicht, zoals natuur in de haven, Stadhaven Minerva, duurzaamheid en energie en industrie.

Op 29 mei, 12 juni, 3 juli, 14 augustus zijn fietstochten gepland, ze starten in de ochtend. Zie verder: www.havenfietsen.nl

Havenrondvaarten

De haven vanaf het water bekijken kan met een rondvaart. Deze wordt georganiseerd door Haven Amsterdam, samen met rederij De Nederlanden op het klassieke passagiersschip het Wapen van Amsterdam. Tijdens een vaartocht van twee uur wordt in het havengebied gevaren, onder begeleiding van een gids. Deelname kost 15 euro per persoon. De vaartochten staan 's middags gepland op zondag 29 mei, 19 juni, 10 juli, 21 augustus, 18 september. Zie verder:
http://www.portofamsterdam.com/smartsite22043.dws

Meer informatie?

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: 020 - 523 48 75 anja.vonk@portofamsterdam.nl

Achtergrondinfo havenfietsen:

* Thematour natuur in de haven op zondag 29 mei start: 10.30 uur

Samen met voormalig stadsecoloog Martin Melchers ontdek je de verrassende natuur in de haven. De route die wordt gefietst is de Ruigoord route. Deze contrastrijke tocht voert door de veenweiden van het Geuzenbos en Spaarnwoude en door de grootste brandstofoverslag van Europa.


* De Stadhaven route op zondag 12 juni start: 10.30 uur

Je fietst langs de stadsrand met bijzondere architectuur, zoals de verbouwde graansilo's op de Silodam. De tocht voert door Stadhaven Minerva. Met opvallende nieuwbouw, nieuwe bedrijfsruimtes in industrieel erfgoed beeldbepalende horeca (Pont 13 en REM-eiland) en een cultuurpodium ontwikkelt dit gebied zich tot dé creatieve hotspot van Amsterdam.


* Thematour Duurzame Haven op zondag 3 juli start 10.30 uur

Deze tocht wordt georganiseerd in het kader van het evenement Amsterdam Duurzaam 2011. De route die wordt gefietst is de Westhaven route Hier is goed te zien hoe flora, fauna en industrie samengaan. De route gaat langs verschillende recyclingbedrijven. Tijdens deze tocht staat een rondleiding bij het Afval Energiebedrijf op het programma.


* Hemhaven route op zondag 14 augustus start: 10.30 uur

Je fietst door het imposante landschap van de grootste brandstofoverslag van Europa, met kolenbergen, hoge kolentransportbanden en olietanks. Uitzichtpunten bieden gevarieerde havenbeelden, zoals over het Noordzeekanaal, de zwaluwenwand bij de Hempont en de imposante bergen schroot en bouwmaterialen van de Westhaven.