Wetterskip Fryslân

beheersbaar

Wetterskip Fryslân: droogte nog beheersbaar

dinsdag, 10 mei 2011
De aanhoudende droogte zorgt in Fryslân voor weinig problemen met betrekking tot de aanvoer van water. Alleen in de hoger gelegen zandgronden vallen sloten droog, omdat het water daar niet naartoe gevoerd kan worden. Op dit moment is sprake van een neerslagtekort van 125 millimeter.

Zonodig eerder zomeronderhoud

Vooral in de veen- en zandgebieden is sprake van extra plantengroei in waterlopen. Dat is een gevolg van de warmte. De plantengroei kan de doorstroming van water belemmeren. Daarom voert Wetterskip Fryslân zonodig eerder zomeronderhoud uit om de aanvoer van water te garanderen.

Nog geen veenkade-inspectie

Bij een neerslagtekort van 150 millimeter wordt overgegaan tot het inspecteren van veenkaden. Op dit moment is het neerslagtekort 125 millimeter. De weersverwachtingen zijn zodanig dat medewerkers van Wetterskip Fryslân in de tweede helft van mei waarschijnlijk de veenkaden gaan inspecteren.

Nog geen beregeningsverbod

In Fryslân is nog geen beregeningsverbod van kracht. Boeren die hun gewassen willen beregenen, kunnen water onttrekken uit het boezemwater of uit een brede waterloop waar de watertoevoer goed is.

Buffer op de Friese boezem

Wetterskip Fryslân is al sinds de derde week van maart bezig met het inlaten van water via het IJsselmeer. Dat is uitzonderlijk vroeg. Normaal gebeurt dat veel later in het seizoen. Met het inlaten van water wordt een buffer van water gecreëerd. De waterstand is gemiddeld 5 centimeter hoger dan normaal. Dat doet het waterschap om de grondwaterstand te beïnvloeden, zodat natuur en landbouw van voldoende water worden voorzien en veendijken niet teveel indrogen.

Ook wordt een deel van het water doorgevoerd naar Groningen om daar voor voldoende water te zorgen.