Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Politieke Show Minister van Economische Zaken Onbegrijpelijk

Tuesday, 10 May 2011 08:19

Met volstrekt onbegrip heeft de VBC kennis genomen van de politieke show van de Minister van Economische Zaken welke op vrijdag 6 mei opgevoerd is bij de supermarkt Esperamos.

De VBC heeft geen enkel moeite dat wetten worden gecontroleerd op naleving. Volgens de prijzenverordening moeten er wel aanwijsbare omstandigheden zijn op grond waarvan het vermoeden bestaat dat tegen wettelijke bepalingen wordt gehandeld. Controle dient daarbij op redelijke wijze te geschieden. De VBC twijfelt in ernstige mate als aan deze criteria is voldaan. Veeleer tendeert het optreden van de Minister naar pure machtsvertoon en machtsmisbruik kennelijk met als doel de eigen politieke populariteit op te krikken.

De Minister beseft kennelijk niet dat dit soort (willekeurige en dictatoriale) optredens, waar sprake is van disproportionele en incorrecte controle, Curaçao degraderen tot een "bananenrepubliek". Hopi tristu.

De VBC herhaalt dat de aanpak van de Minister om via de prijzenverordening de koopkracht van de burgers te verbeteren een verkeerde is.

Lokale ondernemers en ook de Minister kunnen er absoluut niets aan doen dat de prijzen van producten op de internationale markt stijgen.

De mondiale prijsstijging van producten resulteert wel in een toename van de inkomsten van de lokale overheid via de procentuele heffingen van invoerrechten en OB.

Verlaging van de invoerrechten, OB en overige belastingen door de overheid zijn dan ook doeltreffender manieren om de koopkracht van de burger te verbeteren.

De Minister zou zich veeleer daarop kunnen concentreren. Een nul tarief op invoerrechten en OB van goederen behoren tot de categorie eerste levensbehoeften, is vele malen effectiever.

Ook zou de Minister wijze lessen kunnen leren uit zowel lokale ervaringen uit het recente verleden als die welke zich internationaal manifesteren.

Onder meer toont het lokale debacle op olie/energie en utiliteit gebied ( energiefonds) aan dat prijscontrole en intense overheidsbemoeienis niet werkt. Ook internationaal blijkt dat landen met een "kleine overheid" en minder directe overheidsbemoeienis met het economisch gebeuren qua economische groei en welvaart veel beter scoren dan in die landen waar het omgekeerde het geval is.

Het beleid van "toepassing van prijscontrole en van overheidswege vaststellen van marges" is ineffectief. Het is veel doeltreffender om de onderlinge concurrentie te stimuleren omdat dit zich vertaalt in lagere prijzen, hogere kwaliteit en betere dienstverlening.

Om deze reden is het instrument prijscontrole in vele landen, onder meer Nederland, dan ook afgeschaft.

Alles pleit in de richting om ook op Curaçao de prijzenverordening eveneens af te schaffen en deze te vervangen door de wet "economische mededinging".

Curaçao, 10 mei 2011
Bestuur VBC