Gemeente Hoogeveen

Werkgroep woningbouw Fluitenberg stopt

10 mei 2011 - Afgelopen tijd is er onrust ontstaan over de uitbreidingsplannen in Fluitenberg.

Onrust rond het proces, de locatie en aantal woningen, maar ook rond de samenstelling van de werkgroep woningbouw dorpen Fluitenberg. De leden van de werkgroep voelen zich in hun integriteit aangetast. Gisteravond hebben werkgroep en gemeente geconcludeerd dat het goed functioneren van de werkgroep hierdoor onmogelijk is gemaakt en hebben besloten te stoppen met het ingezette interactieve proces. De gemeente zal nu zelf de verdere plannen uitwerken.

In 2008 heeft de gemeenteraad ingestemd met een drietal uitbreidingslocaties in Fluitenberg (fase 1). Daarna heeft de gemeente inwoners van Fluitenberg gevraagd om mee te denken en te adviseren omtrent de invullingen van de locaties (fase 2). Op basis van de aanmeldingen is een werkgroep ingesteld en is onder andere gesproken over een mogelijke verkaveling en de aanleg van wegen/wandelpaden. Binnen Fluitenberg hebben sommige inwoners moeite met de nieuwbouwplannen. Het gaat vooral om mensen waarbij in de directe omgeving woningbouw gepland is. Naast inhoudelijke punten wordt de werkgroep door deze mensen verweten onvoldoende in het algemeen belang te handelen.

Gisteravond zijn de recente publicaties in de media, brieven en e-mails besproken tijdens de werkgroep vergadering. De leden van de werkgroep woningbouw dorpen Fluitenberg hebben unaniem aangegeven dat ze per direct de activiteiten beëindigen. De werkgroep is van mening dat het hen door enkele bewoners onmogelijk gemaakt wordt om op een positieve manier mee te blijven denken over de plannen voor woningbouw. De werkgroep betreurt het dat de integriteit van de werkgroep in twijfel is getrokken. Over de rol van de werkgroep kan geen misverstand bestaan: deze is meedenken en adviseren. Het gevolg van het stoppen is dat de werkgroep geen invloed meer heeft op de plannen. Volgens de werkgroep krijgt de gemeente de gelegenheid om de plannen zelfstandig, dus zonder overleg met Fluitenbergers door te voeren. Dit wordt gezien als een gemiste kans.

Wethouder Hiemstra: "Ik betreur de gang van zaken en dat de werkgroep onterecht in een kwaad daglicht is gezet. Er zijn hier alleen maar verliezers. De werkgroep heeft geen beslissingsbevoegdheid en heeft altijd vanuit het algemeen belang en met een positieve insteek met ons meegedacht. De werkgroep heeft zich sterk gemaakt voor het behouden van het dorpse karakter en een goede landschappelijke inpassing. De inbreng vanuit de werkgroep is vanwege de lokale bekendheid heel waardevol geweest. Het stoppen van de werkgroep betekend dat de gemeente nu zelf de verdere planontwikkeling op gaat pakken, uiteraard gebruikmakend van de adviezen die we tot nu toe van de werkgroep hebben gekregen."

Afzender: college van B&W en werkgroep woningbouw dorpen Fluitenberg