Rijksoverheid

Zeldzaam wierookvat na honderd jaar weer in Chinese handen

Nieuwsbericht | 10-05-2011

De Nederlandse overheid heeft een uniek wierookvat teruggeven aan de Chinese autoriteiten. Het zeldzame vat stond sinds begin 20e eeuw op het terrein van de Nederlandse ambassade in Beijing. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie overhandigde het Chinese erfgoedstuk dinsdag 10 mei 2011 op de eerste dag van zijn vierdaagse handelsmissie naar China.

Foto: Minister Verhagen bij de ceremonie rond de overhandiging van het offervat

Rijke culturele geschiedenis

Volgens Verhagen onderstreept het teruggeven van het offervat de goede banden tussen China en Nederland. 'De band tussen onze landen gaat verder dan handel alleen. Zowel Nederland als China hebben een rijke culturele geschiedenis en zijn daar trots op. Dit gebaar staat symbool voor het respect dat Nederland heeft voor het Chinese culturele erfgoed.'

Bescherming tegen vuurrampen

Het wierookvat stamt uit 1784 en stond decennia lang onopgemerkt op het terrein van de ambassade. In 2010 nam de ambassade het besluit het wierookvat te laten onderzoeken en restaureren met als doel dit Chinese erfgoedstuk terug te geven aan China. Uit de inscripties werd duidelijk dat het vat oorspronkelijk uit een vuurgodtempel komt, een tempel gewijd aan de bescherming van de stad tegen vuurrampen. Het vat is teruggeven aan de enige vuurgodtempel van Beijing die nu nog in gebruik is.