Gemeente Ede

dinsdag, 10 mei 2011

College van B&W stelt Ontwikkelingsplan Kazerneterreinen vast

info@ede.nl

Op dinsdag 10 mei heeft het college van B&W ingestemd met het Ontwikkelingsplan voor de Kazerneterreinen. Na een inspraakperiode van vier weken zijn er 31 reacties binnengekomen. Op basis van de ontvangen inspraakreacties, overleg met de Welstand- en Monumentencommissie en een reactie van de stedenbouwkundige supervisor Veluwse Poort, is het Ontwikkelingsplan op een aantal punten licht gewijzigd. Naast het Ontwikkelingsplan is ook de Grondexploitatie vastgesteld, deze stelt de financiële kaders vast van het Ontwikkelingsplan.

Aanpassingen Ontwikkelingsplan na inspraak

Het Ontwikkelingsplan heeft van 10 maart tot en met 6 april ter inzage gelegen voor iedereen. Op 17 maart is er een informatieavond georganiseerd waar het Ontwikkelingsplan is toegelicht. Tijdens de inspraakperiode zijn er 31 reacties binnengekomen. Aan de hand van deze reacties is een Inspraaknota opgesteld. De reacties hebben er toe geleid dat het Ontwikkelingsplan op de volgende punten is aangepast:
* Verduidelijken van het aantal woningen binnen het verzorgingsgebied van het Voorzieningencluster Maurits Noord.
* De bestaande waterbassins op de kazerneterreinen worden waar mogelijk in hun huidige staat en ligging ingepast.
* In het Ontwikkelingsplan wordt bevestigd dat er aandacht is voor de klimaatbestendigheid van de kazerneterreinen.
* Aan het Ontwikkelingsplan is een afbeelding toegevoegd met de ligging van de 23 te handhaven monumentale en karakteristieke gebouwen.

De adviezen vanuit de Welstand- en Monumentencommissie en de supervisor hebben vooral betrekking op de verdere uitwerking van het Ontwikkelingsplan.

Goed leef- en werkklimaat voor bewoners en werknemers

De doelstelling van de kazerneterreinen is het gebied om te vormen naar een natuurlijke, logische uitbreiding van de stad Ede, met een goed leef- en werkklimaat voor de bewoners en de mensen die er werken. De aansluiting moet op drie niveaus kloppen: op de bestaande stad, op de hoofdinfrastructuur én op de Veluwe.
De ontwikkeling dient tevens een financiële bijdrage te leveren aan de realisatie van enkele bovenwijkse voorzieningen zoals de Parklaan en een nieuw busstation in het stationsgebied. Het vastgestelde Ontwikkelingsplan is de meest optimale invulling van deze doelstelling, op basis van een combinatie van ruimtelijke en financiële mogelijkheden.

Besluitvorming

Het Ontwikkelingsplan is kaderstellend voor de verdere planontwikkeling. Het Ontwikkelingsplan en de bijbehorende Grondexploitatie worden nu aangeboden aan de gemeenteraad om deze te behandelen.
Eerst in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling op 31 mei en vervolgens in de gemeenteraad op 30 juni. Wanneer het Ontwikkelingsplan door de gemeenteraad is vastgesteld kan worden gestart met de verdere uitwerking in de vorm van bestemmings-, stedebouwkundige- en beeldkwaliteitplannen.