Groen!

Wordt België het twintigste land dat rijbewijs met punten invoert?

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 10 mei 2011 in "Mobiliteit en verkeersveiligheid"

De wet voor een rijbewijs met punten bestaat al sinds 1990, alleen met de uitvoeringsbesluiten is het destijds misgelopen en blijft het mislopen. â19 van de 27 EU-landen hebben ondertussen een rijbewijs met punten ingevoerd en de positieve effecten ervan zijn veel duidelijker dan de Go for Zero-actie,â stelt Groen! senator Freya Piryns, die aandringt dat staatssecretaris Schouppe nav de Staten-Generaal eindelijk het rijbewijs met punten invoert.

Piryns: "Het aantal verkeersslachtoffers op de Belgische wegen gaat omlaag, en dat is positief. Maar het gaat veel te traag. Er sterven nog altijd veel te veel mensen in het verkeer. 944 doden en 6640 zwaargewonden in 2009, daar kunnen we echt niet tevreden over zijn. Er moet echt veel meer gebeuren dan enkel een sensibilisatiecampagne."

België zegt wel dat het de koplopers in Europa op vlak van verkeersveiligheid wil inhalen, maar het blijft voorlopig bij woorden op affiches langs de autowegen. "Een actie als `Go for Zero' klinkt heel mooi, maar is een lege doos als het enkel blijft bij het sensibiliseren van de weggebruikers. Waar blijven de initiatieven van de overheid zelf?" vraagt Piryns zich af.

Groen! denkt in de eerste plaats aan de invoering van het rijbewijs met punten. De wet daarvoor bestaat zelfs al sinds 1990, alleen met de uitvoeringsbesluiten is het destijds misgelopen. 19 van de 27 EU-landen hebben ondertussen een rijbewijs met punten ingevoerd en de positieve effecten ervan zijn duidelijk.

Verder vraagt Groen! om een sterk handhavingsbeleid met hoge pakkans en snelle inning, investeringen in veiliger wegen en veilige voertuigen die ook rekening houden met zwakke weggebruikers .

"Geen woorden maar een beleid dat écht gaat voor 0 doden, naar voorbeeld van koploperlanden Nederland, Zweden en Groot-Brittannië. Met minder mag de Staatssecretaris geen genoegen nemen," stelt senator Piryns die het rijbewijs met punten zal indienen en andere voorstellen, samengebald in een resolutie voor een meer ambitieus en structureler verkeersveiligheidsbeleid.

Contact: Freya Piryns -