Rijksgebouwendienst


'Binnenkijken': rechtbank Zwolle

dinsdag, 10 mei 2011

De contouren van het nieuwe gerechtsgebouw in Zwolle worden langzamerhand zichtbaar. Architect Rob Hootsmans gaf de geregelde bezoekers van het toekomstige gerechtsgebouw begin mei inzicht in hoe het gebouw er van binnen uit zal zien.
Interieur rechtbank Zwolle

Interieur rechtbank Zwolle

Het gerechtsbestuur van de rechtbank nodigde haar ketenpartners, zoals vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, de advocatuur, de deurwaarders, het notariaat, Jeugdzorg uit om kennis te nemen van de vorderingen van de nieuwbouw. De kolommen die de kantoorverdiepingen dragen zijn op hoogte en worden inmiddels alweer aan het zicht onttrokken door de opgebouwde stempels. Deze stempels dragen de bekisting van het plafond van de zittingszalen. Dat plafond is een bijna 2 meter hoog betonen tableau dat de drie kantoorverdiepingen zal dragen.

Architect Rob Hootsmans gaf de geregelde bezoekers van het toekomstige gerechtsgebouw een `inkijkje' in het toekomstige interieur. `Functioneel, smaakvol en sober' is het karakter. Passend in de transparantie die het gebouw uit zal stralen. Zoals Rob Hootsmans het stelt: `De buitenwereld wordt naar binnen gehaald'.

De rechtbank Zwolle-Lelystad en de Rijksgebouwendienst realiseren de nieuwbouw en renovatie van het gerechtsgebouw in Zwolle. De nieuwbouw komt naast het huidige gerechtsgebouw te liggen en grenst aan de historische stadsgracht. Het huidige gebouw van architect Kruger dat uit 1977 stamt, wordt gerenoveerd.

In 2010 is de nieuwbouw gestart. Na de afronding van de nieuwbouw, begint de renovatie van het huidige gerechtsgebouw. Het totale project wordt naar verwachting begin 2014 opgeleverd.