Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

10 mei 2011, 16.00 uur

Defensie heeft de afgelopen weken geassisteerd bij het bestrijden van diverse branden. In het duingebied bij het Noord-Hollandse Schoorl zijn honderden militairen ingezet. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 27 april en 8 mei.

Naast de inzet van helikopters uitgerust met grote waterzakken, zogenoemde bambi-buckets, woelden militairen met vuurzwepen en schoppen de grond om, om te voorkomen dat het vuur weer zou oplaaien. 50 militairen van de Nationale Reserve bewaakten 's nachts het verwoeste duingebied.

Vanwege de aanhoudende droogte is tot en met vandaag in heel Nederland helikopterbluscapaciteit op afroep beschikbaar.

AB-412 op het heliplatform van Medisch Centrum Leeuwarden. Archieffoto ministerie van Defensie

Patiëntenvervoer
Reddingshelikopters van Defensie vervoerden de afgelopen 2 weken viermaal patiënten. Ze zijn vanaf de Waddeneilanden overgebracht naar ziekenhuizen in Sneek en Leeuwarden.

Operaties in het buitenland:

Nachtzichtopname van de aanhouding. Foto: ministerie van Defensie

Somalië
Hr. Ms. Tromp hield vrijdag op ongeveer 10 mijl uit de Somalische kust een snelle motorboot met daarin 4 mogelijke piraten aan. De mannen zijn aan boord genomen voor interviews. Hun boot is vernietigd en een dag later zijn ze afgezet bij de kust. De NAVO-eenheden concentreren hun antipiraterij-operatie Ocean Shield momenteel in het Somalische bassin. De nadruk ligt op het vroegtijdig ontdekken, afschrikken en verstoren van piratengroepen.

Hr. Ms. Haarlem varend op zee. Archieffoto ministerie van Defensie

Libië
Hr. Ms. Haarlem neemt sinds 1 mei deel aan het opsporen en ruimen van mijnen voor de kust van Libië. De inzet gebeurt op verzoek van de NAVO. De mijnenjager vaart sinds 28 maart voor de operatie Unified Protector.

Afghanistan
De kwartiermakers van het Deployment Element in Kunduz hebben sinds afgelopen week een nieuw onderkomen. De Duitse tenten zijn verruild voor een betonnen gebouw met een binnenplaats. 74 militairen maken gebruik van 29 driepersoonskamers. Na een maand in een tent met 16 man, is de nieuwe slaapplek in de ogen van veel militairen luxe.

De genisten van het deels op Mazar-e-Sharif gestationeerde Deployment Element timmeren hard aan de weg. Op de hen toegewezen locatie op Camp Marmal moeten halverwege dit jaar, voor de komst van het National Support Element en de Air Task Force, slaap- en werkplekken gecreëerd zijn. Op de met grove kiezelstenen bedekte vlakte van 10.000 m2 staan, vastgeklemd tussen de oude buitenring van de basis en het uitgestrekte Amerikaanse kampgedeelte, nu nog 12 tenten van het Deployment Element. De komende maanden verrijst hier de `permanente' Nederlandse legering. Samen met Afghaanse werkkrachten wordt in de stoffige hitte een begin gemaakt met de aanleg van riolering en leidingen.

Met de terugverplaatsing van een pantserhouwitser van de Task Force Uruzgan is de bulk van het materieel uit Afghanistan terug in Nederland. Een C-17 transportvliegtuig bracht het zware rijdende geschut eind vorige week vanuit Tarin Kowt naar Eindhoven. De redeployment is hiermee symbolisch afgerond. Sinds 1 augustus vorig jaar zijn 800 containers en 300 voertuigen vanuit Afghanistan over zee of per vliegtuig naar Nederland vervoerd door de Redeployment Task Force. Op die datum beëindigde Nederland zijn taak als lead nation in Uruzgan en startte de grootscheepse terugverplaatsing van eenheden en materieel, het herstel van en onderhoud aan de stukken en de terugkeer naar de Defensieonderdelen.

F-16's
Nederlandse F-16's kregen tijdens een fotoverkenningsvlucht de oproep om coalitietroepen in het zuiden van Afghanistan te ondersteunen. Na tweemaal show of force (het tonen van overwicht) zetten zij hun wapens in.

Genie bouwt in Mazar-e-Sharif
* Download deze video
+ Video voor Windows Media Player
Video | 10 mei 2011 | wmv | 0:47 | 1,7 MB
+ Video voor Apple Quicktime Player
Video | 10 mei 2011 | mp4 | 0:47 | 3 MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video | 10 mei 2011 | 3gp | 0:47 | 8 MB
* Uitgeschreven tekst ...
Zie het origineel

Missiegebied uitgelicht: Kunduz

Politiek adviseur Mark Zellenrath (r) is afgelopen week in Kunduz aan de slag gegaan. Foto: ministerie van Defensie

Afgelopen week is in Kunduz politiek adviseur Mark Zellenrath van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het werk gegaan. Hij moet bruggen slaan tussen verschillende spelers in het gebied en fundamenten leggen voor een goed functionerend netwerk.

"Je kunt mij een soort politiek kwartiermaker noemen", aldus Mark Zellenrath. "Ik zet vast de tentstokken voor onze civiele activiteiten op, zodat mijn opvolgers bij aankomst meteen aan de slag kunnen." Als eerste afgevaardigde van Buitenlandse Zaken die langere tijd in het gebied verblijft fungeert hij als vooruitgeschoven post: "Ik word hier de oren en ogen van de beleidsmakers in Den Haag."

Zellenrath moet de civiele en politieke situatie in Kunduz verder in kaart brengen en uitvogelen hoe de Nederlandse wensen en doelen het beste aansluiten op de activiteiten en behoeften van onder meer het Afghaanse provinciale bestuur en de Duitsers. "Door te weten wat de verschillende spelers voor ogen hebben, kunnen we onze activiteiten beter op elkaar afstemmen en ´unity of effort´ creëren."

De politiek adviseur blijft tot het begin van de politietrainingsmissie medio dit jaar in het gebied. Tot die tijd heeft hij nog veel werk te verzetten. "Mijn opvolgers moeten straks de vruchten kunnen plukken van de kennis en contacten die ik de komende maanden opdoe."