Gemeente Rotterdam

nieuw programma zorg voor jeugd

Rotterdam kiest voor meer aandacht voor uitvoeringspraktijk

10 mei 2011 | Afzender gemeente Rotterdam | persbericht

Ouders en professionals centraal in nieuw programma zorg voor de jeugd.

Versterking van de opvoedomgeving van kinderen en gezinnen, versterking van de uitvoering en een duidelijke sturing op de zorg voor de jeugd. Dat zijn de drie belangrijkste elementen uit het nieuwe programma Ieder Kind Wint, zorg voor de toekomst. Wethouder Hugo de Jonge (Jeugd en Gezin) presenteerde het programma vandaag tijdens een bezoek aan het Centrum voor Jeugd en Gezin in Kralingen Crooswijk. Het programma richt zich nadrukkelijk op ouders en medewerkers die werkzaam zijn in de Rotterdamse zorg voor de jeugd. De Rotterdamse CJG's gaan zich verder ontwikkelen als hét loket voor alle vragen van ouders over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Ook gaan zij nadrukkelijker een rol spelen in de kraamzorgketen, zodat ondersteuning zo vroeg mogelijk kan worden geboden en meer kinderen een goede start kunnen maken. Rotterdam wil door problemen in een vroeger stadium te signaleren, bijvoorbeeld op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven of op scholen, voorkomen dat kinderen en gezinnen op langere termijn zwaardere vormen van jeugdzorg nodig hebben.

Ter voorbereiding op het programma is de afgelopen maanden veel gesproken met mensen die werken in de Rotterdamse jeugd(gezondheids)zorg. Over zaken die anders moeten en beter kunnen. Belangrijke conclusie tijdens deze gesprekken was dat er de afgelopen jaren een groot aantal stappen is gezet, maar dat er nog veel te doen is. Niet alleen moet het zorgaanbod sneller en met meer resultaat. Vooral de kwaliteitsslag die afgelopen jaren in gang is gezet om de zorg aan Rotterdamse jongeren en gezinnen te verbeteren, moet verder worden afgemaakt. Wethouder Hugo de Jonge: "Onze jeugd is de toekomst van onze stad. Alle kinderen in Rotterdam verdienen het om in een kansrijke en veilige thuissituatie op te groeien tot zelfstandige mensen die hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. Het grootste deel van de gezinnen en jongeren in onze stad is in staat om dit op eigen kracht te doen. Met een omgeving die hen daarbij helpt. Een deel van de gezinnen heeft echter aanvullende ondersteuning nodig bij de opvoeding. We willen meer gezinnen helpen zelf hun problemen het hoofd te bieden. Komende jaren zetten we alles op alles op ouders en medewerkers die werken in de zorg voor de jeugd waar nodig zo goed mogelijk te ondersteunen."

Versterken van de opvoedomgeving
Komende jaren versterkt Rotterdam de basisvoorzieningen voor ouders, opvoeders en jongeren. De CJG's spelen daarin een sleutelrol, als hét loket voor alle vragen rondom opgroeien en opvoeden, als coördinatiepunt voor professionals en als belangrijke verbinding naar de jeugd(gezondheids)zorg. Ineke Moerman (Directeur CJG Rijnmond): "'Veel ouders weten het CJG al te vinden voor vragen over de gezondheid en opvoeding van hun kinderen. We gaan ons aanbod komende tijd nog beter afstemmen op de vragen waar ouders mee komen." Belangrijk doel in het programma is een betere aansluiting tussen zorg en onderwijs. De CJG's gaan nadrukkelijker samenwerken met peuterspeelzalen, kinderopvang en scholen om zo preventiever te kunnen werken. Intensievere samenwerking tussen verloskundigen, huisartsen en het CJG moet ervoor zorgen dat meer kinderen een goede start kunnen maken.

Versterken van de uitvoering
Rotterdam richt zich daarnaast nog meer op het verbeteren van de uitvoeringpraktijk: minder papier, meer tijd en aandacht voor kinderen, gezinnen en een professionele samenwerking. Het principe van één gezin, één plan, één regisseur is daarbij leidend. Rotterdam zet komende jaren alles op alles om professionals zo goed mogelijk hun werk te kunnen laten doen. Zo komt er één Rotterdamse Opvoedvisie, een gedeelde visie die voor en door medewerkers in de Rotterdamse jeugdzorg wordt opgesteld. Deze afspraken gaan over welke verantwoordelijkheid ouders hebben bij de opvoeding van hun kinderen en waar ondersteuning geboden moet worden, over informatie-uitwisseling, zorgcoördinatie en op- en afschalen. De Rotterdamse Opvoedvisie moet ook een plaats krijgen in het curriculum van de opleidingen.

Duidelijke sturing op de zorg voor de jeugd
Het programma richt daarnaast zich op de sturing op verantwoordelijkheden en resultaten van de verschillende partners.