Patiënt tevreden met het 'kleine bewezen effect' van acupunctuur

Persbericht van Nederlandse Vereniging voor

Acupunctuur
Amersfoort, mei 2011 - Acupunctuur werkt niet, acupunctuur werkt slechts kortstondig, acupunctuur geeft een gelukzalig gevoel. Conclusies van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg in België, zo meldde de Telegraaf op 28 april jl.. De Belgische Morgen berichtte over ditzelfde rapport iets genuanceerder: Acupunctuur werkt wel én werkt niet. Gelukkig weten de patiënten, die gebruik maken van acupunctuur, wel dat het werkt. Getuige hiervan zijn de vele reacties die het bericht in de Telegraaf opleverde. Blijkbaar kan die minimale werking toch een groot effect bewerkstelligen.

De NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) is erg blij met deze positieve reacties. De vereniging ijvert al jaren om de kwaliteit van haar leden te waarborgen door hoge standaarden te stellen aan opleiding, hygiëne en ethiek. Een patiënttevredenheidsonderzoek van een aantal jaren geleden liet zien dat de patiënt de NVA-acupuncturist beloont met een dikke 8. De spontane en hartverwarmende reacties naar aanleiding van het artikel in de Telegraaf ondersteunen dit nogmaals.

De NVA is zich bewust van de wetenschappelijke ontwikkelingen op haar terrein. Zij vindt het jammer dat er slechts één model ter verklaring van de werking van de naaldjes wordt genoemd. Naast het kortdurende effect ten gevolge van het vrijkomen van endorfine zijn er andere modellen zoals neuromodulatie (veranderingen in het zenuwstelsel) en triggerpoint release, die een meer diepgaand en langer effect van de naaldenprik kunnen verklaren.

Links:
http://www.acupunctuur.nl



Razende Robot Reporter