CDA


Tunesische vluchtelingen: Italië maakt misbruik van Schengen dinsdag 10 mei 2011
Italië verstrekt uit binnenlands politieke motieven tijdelijke visa aan economische arbeidsmigranten die vanuit Tunesië het land binnenkomen. Daarmee trekt de Italiaanse regering een zware wissel op de werking van het Schengen verdrag. De lidstaten moeten het hoofd koel houden en Italië bij de les houden. Dit zegt CDA-delegatievoorzitter Wim van de Camp naar aanleiding van het debat vandaag over het Schengen verdrag.

Wim van de Camp: "Iedere echte asielzoeker moet kunnen worden opgevangen in een van de EU-landen. Maar voor economische gelukszoekers is geen plaats. Deze mensen moeten op de plek van aankomst snel worden gescreend en indien het arbeidsmigranten zijn worden teruggestuurd. Italië heeft misbruik gemaakt van het Schengen systeem door deze mensen een tijdelijk visum te geven, zodat zij kunnen doorreizen naar andere EU-landen. De screening is de verantwoordelijkheid van het land van aankomst, maar de EU kan wel helpen, financieel en praktisch, bijvoorbeeld via Frontex. De Europese grensbewaking kan dan voorkomen dat de migranten voet aan wal zetten."

Wim van de Camp vindt dat de lidstaten het hoofd koel moeten houden en dus geen vaste grenscontroles moeten herinvoeren. Wim van de Camp: "Ik ben absoluut tegen het herinvoeren van de slagbomen aan de grens. Het staat landen wel vrij om "vliegende controles" te houden, bijvoorbeeld marechaussee in auto's of op motoren met zwaailichten die met prikacties een auto controleren. En als de mensen niet over de juiste papieren beschikken worden ze het land uitgezet. Daar is helemaal niets mis mee."