Ministerie van Defensie

Grenadiers en Jagers kleuren Den Haag rood

10 mei 2011, 17.00 uur

De rode baretten van de luchtmobiele brigade waren vandaag prominent aanwezig in Den Haag. Op het Binnenhof zag het publiek de beëdiging van 40 militairen van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. Bij voormalig vliegveld Ypenburg en 2 andere locaties herdachten de militairen onder anderen hun gevallen collega's vanaf 10 mei 1940.

Het garderegiment uit Schaarsbergen heeft, mede door de oprichting door Koning Willem I en Den Haag als bakermat, altijd een speciale band gehad met het koningshuis en de hofstad. Een relatie die vandaag in het politieke hart van Nederland werd bekrachtigd door 450 infanteristen die stonden aangetreden voor hun nieuwe collega's. Allen met de rode baret, het internationale herkenningsteken voor para- en luchtlandingstroepen.

Zware gevechten

Bij voormalig station Ockenburg aan het ILSY-plantsoen, de Algemene Begraafplaats en het monument in Ypenburg werd stilgestaan bij de zware gevechten die het regiment leverde in de Haagse regio en bij de herovering op de Duitsers van vliegveld Ypenburg op 10 mei 1940. In die streek sneuvelden vanaf die dag 515 Nederlandse militairen, onder wie 208 regimentleden.

Monument

De herdenking in de woonwijk Ypenburg gebeurde samen met leerlingen van basisschool De Startbaan. Het monument ter nagedachtenis aan de gevechten die de Grenadiers en Jagers in de meidagen leverden, werd vorig jaar nog vanuit Scheveningen verplaatst naar de huidige locatie waar de strijd in 1940 plaatsvond.

Relatieconcert

De aanwezigheid van de rode baretten in Den Haag wordt 's avonds afgesloten met een concert voor genodigden, verzorgd door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.