D66

dinsdag 10 mei 2011

Kamp, wees niet zo behoedzaam!

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya wil dat minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) zich eens van een minder softere kant laat zien als het gaat om het verhogen van de AOW-leeftijd. De Raad van State kwam vandaag met kritiek dat de minister de pensioengerechtigde leeftijd slechts naar 66 jaar wil verhogen en zo de rekening met de steeds ouder wordende bevolking bij de jongeren neerlegt. De sociaal-liberaal wil een doorrekening van het Centraal Planbureau over de effecten voor de volgende generatie.

Vooruitschuifbeleid

De huidige VVD-minister treedt met zijn plan behoedzamer op dan zijn voorganger van het CDA, Donner. Hij wilde de AOW-leeftijd wél optrekken naar 67 jaar, al was dat pas in 2025. Dat gaat door het wetsvoorstel van Kamp om de pensioenleeftijd te verhogen naar 66 jaar niet meer door. Koser Kaya: "Kamp laat zich van zijn meest behoedzame kant zien, niet iets dat ik gewend ben van de VVD. We moeten naar een AOW-leeftijd van 67 jaar toe. En niet pas in 2025, zoals Donner dat wilde, maar de leeftijd nu al stapsgewijs verhogen. Alleen dan brengen we de Nederlandse economie weer op orde.

AOW-strop

De Raad van State vreest dat jongeren in de toekomst moeten opdraaien voor de kosten van de steeds ouder wordende bevolking. Koser Kaya: "Die vrees deel ik. Nederland is niet alleen van 55-plussers, ook voor jongeren. Als de pensioenleeftijd niet omhoog gaat, betalen de 55-minners straks de rekening. Jong en oud zijn even belangrijk. Ik wil met een doorrekening van het CPB graag weten hoe groot de AOW-strop voor onze jeugd gaat worden als de minister zijn plannen doorzet."