Raad van State


dinsdag 10 mei 2011

9.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Barendrecht van het bestemmingsplan 'Brandweerkazerne'. Het bestemmingsplan maakt een verplaatsing van de brandweerkazerne in Barendrecht mogelijk. De bestaande kazerne staat in het centrum aan de Maasstraat, maar vanwege de herontwikkeling van het centrum van Barendrecht kan de kazerne daar niet langer blijven staan. Aan de 2e Barendrechtseweg net ten noorden van muziekschool de Baern is een nieuwe locatie gevonden. Drie inwoners uit Barendrecht zijn het hier niet mee eens en zijn daarom tegen het plan in beroep gekomen. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201100922/2)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Rijswijk van het bestemmingsplan 'Landgoederenzone'. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een gebied van 250 hectare rond de oude strandwal van de Van Vredenburchweg in Rijswijk. Het gebied wordt begrensd door de Laan te Blotinghe, het Julialaantje, de Burgemeester Elsenlaan, de Huys ter Nieuburchlaan, de Huys de Wervelaan, de Generaal Spoorlijn, de Huis te Landelaan, de Van Vredenburchweg, de Prinses Beatrixlaan, de John F. Kennedylaan, de Schaapweg, de Sammersweg, de Guntersteinweg en de gemeentegrens met Den Haag. De gemeente Rijswijk wil met het plan de landgoederenzone beschermen, verbeteren en verder ontwikkelen omdat de zone een grote cultuurhistorische waarde heeft en recreatiemogelijkheden biedt. Een pizzeria aan de Huys de Wervelaan is niet opgenomen in het plan, omdat het plaats moet maken voor een ecologische verbindingszone. De pizzeria is het daar niet mee eens en komt daarom tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een aantal bewoners van de John F. Kennedylaan vreest geluidsoverlast van de horeca die het plan mogelijk maakt in het Landhuis 'De Voorde'. Ook zijn zij bang voor een waardedaling van hun woningen. De Stichting Don Bosco is eigenaar van een aantal panden aan het Julialaantje. De gebouwen worden nu gedeeltelijk gebruikt voor sociaal cultureel werk en als woonverblijf voor de Salesianen. De gemeente heeft de panden bestemd voor maatschappelijk/religieuze doeleinden, maar de stichting wil graag een woonbestemming omdat het de panden op korte termijn wil verkopen. De zitting gaat ook over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft gegeven voor het bestemmingsplan. Deze zogenoemde 'reactieve aanwijzing' houdt in dat het provinciebestuur het bestemmingsplan op een bepaald onderdeel van het plan 'overruled'. Zo vindt het provinciebestuur dat in het plan geen woonbestemming mocht worden opgenomen voor de locatie 'De Opperd' langs de Güntersteinweg. Volgens het provinciebestuur past de omvang van de bebouwing niet bij de cultuurhistorische waarden van het gebied. Het gemeentebestuur van Rijswijk is het niet eens met deze aanwijzing en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201001914/1 en 201002266/1)

10.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zeist heeft verleend voor een clubhuis aan de Krakelingweg in de gemeente. De vergunning is verleend aan de stichting Tennisaccommodatie Krakelingweg. Het gaat om een nieuw clubhuis van maximaal vijf meter hoog dat het oude clubhuis vervangt. Omdat het bestemmingsplan slechts een clubhuis van maximaal 3,5 meter toestaat, heeft het gemeentebestuur ook een ontheffing van het plan verleend. Een omwonende is het niet eens met de vergunning en de ontheffing. Volgens hem had het gemeentebestuur deze niet mogen verlenen omdat het rekening had moeten houden met een aantal planologische ontwikkelingen, zoals de aanleg van wegen en de toename van verkeer op de Krakelingweg. Ook voldoet het nieuwe clubhuis niet aan de welstandseisen, aldus de man. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Utrecht verklaarde in september 2010 zijn eerdere beroep ongegrond. (zaaknummer 201010712/1)