Onderzoek De Hond: slecht gedrag overheid ontmoedigt klokkenluiders

Persbericht van Chipshol Group

Schiphol-Rijk, 10 mei 2011 - Naar aanleiding van mogelijke misdragingen door rechters in de Chipshol-zaak liet gebiedsontwikkelaar Chipshol door Maurice de Hond via www.peil.nl een representatief onderzoek uitvoeren onder 1500 mensen. In deze zaak fungeert een griffier van de Haagse rechtbank als klokkenluider. Zij legde een belastende verklaring af over NMa-topman en oud rechter Pieter Kalbfleisch. Van de ondervraagden stelt 79% dat deze griffier een belangrijke misstand openbaar heeft gemaakt en de steun van de overheid verdient. Overigens denkt 61% dat klokkenluiders door diezelfde overheid ter ontmoediging bewust slecht worden behandeld.

De Chipshol-zaak kwam recent in een stroomversnelling door het terugtreden van NMa-topman Pieter Kalbfleisch. Hij zou hebben gelogen over zijn rol in deze zaak. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van meineed. Chipshol deed aangifte tegen Kablfleisch terzake meineed en strafbare belangenverstrengeling. Eerder moest een andere Chipshol-rechter (Hans Westenberg) na beschuldigingen over vriendjespolitiek en liegen terugtreden. De SP stelde over de Chipshol-affaire onlangs vragen aan minister Opstelten.

Van de ondervraagden meent 50% dat bepaalde rechters Chipshol tegenwerkten om belangen van zakenvrienden en het staatsbedrijf Schiphol veilig te stellen en 15% denkt dat niet. Volgens 49% wordt er alles aan gedaan om de waarheid te verhullen (25% denkt dat niet) en 55% meent dat er vaker sprake is van niet neutrale rechters (19% denkt dat niet).

De representatieve steekproef van Maurice de Hond heeft ook betrekking op het handelen van oud rechter Westenberg. Van de ondervraagden vindt 80% dat een rechter die meineed en valsheid in geschrifte pleegt de gevangenis in hoort te gaan. Verder acht 64% het volledig ongepast dat de juridische verdediging van Westenberg wordt betaald door de Raad voor de Rechtspraak en dus door de belastingbetaler. Overigens vindt 14% dit wél gepast.

De vraag of Pieter Kalbfleisch meineed heeft gepleegd wordt door 48% bevestigend en 5% ontkennend beantwoord. De meningen over het door de Rijksrecherche naar hem ingestelde onderzoek zijn verdeeld: 41% denkt dat dit onderzoek de waarheid aan het licht brengt, terwijl 34% daar niet in gelooft. De stelling dat de Haagse griffier haar mond had moeten houden wordt maar door 3% gedeeld. Van de ondervraagden zegt 62% in geval van 'iets heel belangrijks' daarmee zelf naar buiten te zullen treden.

Maurice de Hond zegt over de uitkomst van het onderzoek: "Zeker als je de mensen buiten beschouwing laat die aangeven het niet te weten heeft het overgrote deel weinig vertrouwen in het op dit punt correct functioneren van de rechtstaat. Men is nogal argwanend over de manier waarop er met klokkenluiders wordt omgegaan. Een duidelijke meerderheid denkt dat de overheid klokkenluiders ontmoedigt in plaats van hen te steunen. "

Links:
http://www.peil.nl
Organisatie info:

Chipshol Group

Het volledige on derzoek is te vinden op www.peil.nl

Voor vragen over het onderzoek kan worden gebeld met Maurice de Hond, telefoon 0 6-20601715. Aanvullende informatie over de Chipshol-affaire wordt verstrekt doo r directeur Peter Poot, telefoon 06-54724859 .

De Chipshol-zaak is op Twitter te volgen via @schipholgate.