Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Meedenken over mogelijke herstelmaatregelen landgoederengordel

De landgoederen in Eelde-Paterswolde zijn al 200 jaar lang een recreatief en ecologisch waardevol element in Noord-Drenthe. Diverse eigenaren van de historische landgoederen stellen op dit moment samen met Adviesbureau Eelerwoude uit Diever een werkplan op voor het herstel van hun landgoed. Tijdens een bijeenkomst op 26 mei krijgen omwonenden, gebruikers en overige belangstellenden de gelegenheid ideeën hiervoor aan te dragen.

Landgoederengordel bijzonder waardevol

De landgoederen die in de 19e eeuw ten noorden en oosten van Eelde zijn aangelegd, vormen de zogenaamde 'landgoederengordel'. De nu bijna 200 jaar oude bossen vormen het leefgebied van een groot aantal bijzondere plant- en diersoorten. De landgoederen waren begin vorige eeuw belangrijke toeristische en recreatieve trekpleisters en zijn dat nog steeds. De ligging van zo'n groot aantal
landgoederen in hun oorspronkelijke context, maakt de gordel cultuurhistorisch ook zeer waardevol.

Visie voor behoud

De verschillende eigenaren van de landgoederen hebben onder leiding van adviesbureau Eelerwoude begin dit jaar een visie voor behoud opgesteld. Met deze visie willen de eigenaren het beheer van de landgoederen meer op elkaar afstemmen en daarmee dit unieke gebied als geheel voor de toekomst bewaren. Daarvan profiteren zowel de aan de landgoederen gebonden plant- en diersoorten alsmede de recreanten.

Werkplannen voor herstel

In de landgoerderengordel zijn nog mogelijkheden voor herstel en versterking. Bijvoorbeeld het herstellen van vijvers en lanen en het markeren van de route tussen Lemferdinge/De Duinen en Vennebroek. Deze maatregelen worden nu verwerkt in werkplannen. Op basis van de werkplannen gaan de eigenaren subsidie aanvragen voor de uitvoering van de maatregelen.

Denkt u mee?

Een groot aantal mensen voelt zich nauw betrokken bij de landgoederen. Omdat ze er naast wonen, omdat ze er vaak wandelen en fietsen of omdat ze in de cultuurhistorie zijn geïnteresseerd. Al deze mensen zijn 26 mei welkom om hun ideeën voor herstel of versterking mee te geven aan de landgoedeigenaren. De bijeenkomst wordt gehouden in Het buurthuisWest End in Eelde, Kooiweg 13a en duurt van 20.00 - 22.00 uur. De koffie staat vanaf 19.30 uur klaar. In verband met de organisatie worden belangstellenden gevraagd zich aan te melden. Dit kan tot 25 mei via aanmelden@eelerwoude.nl. Als u meer informatie wenst over deze bijeenkomst, kunt u contact opnemen met Adviesbureau Eelerwoude te Diever, telefoonnummer 0521 32 44 00.
Share