Nederlandse Tafeltennisbond


Zes Nederlandse tafeltennisdames in hoofdtoernooi enkelspel WK 9-5-2011

Zes Nederlandse dames staan dinsdag in het hoofdtoernooi van de WK Tafeltennis 2011 in Rotterdam. Britt Eerland en Yana Timina wisten na hun groepszeges allebei ook hun knock-out wedstrijden in het dames enkelspel winnend af te sluiten. Ook alle Nederlandse dames dubbels en gemengd dubbels hebben zich gekwalificeerd. Li Jiao, Li Jie, Linda Creemers en Elena Timina waren al zeker van het hoofdtoernooi.

Britt Eerland sterk en dominant in de kwalificatie voor de WK in eigen land. (FOTO: © Manfred Schillings / NTTB)

Europees jeugdkampioene Eerland had in Ahoy een pittige loting met de Sloveense Manca Fajmut. Waar de 17-jarige Schiedamse leunt op haar met veel balgevoel gezegende techniek, hanteerde de Sloveense juist de tactiek om zo snel en hard als mogelijk te spelen. Eerland moest dus haar ritme vinden en juist de kanonsslagen van Fajmut ontregelen. Dat lukte gaandeweg het duel steeds beter, waardoor de Nederlandse na 4-2 juichend haar handen richting het publiek kon opsteken.

,,Ik ben dolgelukkig en trots dat ik het hoofdtoernooi heb gehaald. De kwalificatie overleven was mijn doelstelling en nu gaan we zien wat er allemaal mogelijk is. Het liefst speel ik tegen iemand van wie ik eerder verloren heb, dan kan ik revanche nemen'', lachte Eerland vol zelfvertrouwen.

,,Ik voel me net een 5-jarig kind in de snoepwinkel'', was Yana Timina zo mogelijk nog blijer met haar ticket voor het hoofdtoernooi. Ze versloeg Rheann Chung, die in de sterke Franse competitie speelt en uitkomt voor Trinidad & Tobago, met 4-1. Ook naar het hoofdtoernooi ging het dames dubbel bestaande uit Suzanne Dieker en Yana Timina.

De Nederlandse heren bleken niet sterk genoeg om het hoofdtoernooi te halen. Michel de Boer en Daan Sliepen overleefden nog wel de groepsfase, maar waren in de knock-out fase niet opgewassen tegen de concurrentie. Het heren dubbel van Daan Sliepen en Wai-Lung Chung had een matchpoint voor een kleine stunt tegen de sterke Brazilianen Matsumoto en Hoyama, maar verloor toch met 3-2.

Volledige uitslagen en programma

De Wereldkampioenschappen Tafeltennis worden van 8 tot en met 15 mei georganiseerd in Ahoy Rotterdam. Niet eerder hebben zoveel atleten toegezegd om aan een individueel WK Tafeltennis mee te gaan doen. Hiermee zijn de WK nu al de grootste ooit. Naast de aanwezigheid van de gehele wereldtop worden er onder de noemer "Join the table!", diverse side-events georganiseerd ter promotie van de tafeltennissport. Meer informatie over het WK Tafeltennis is te vinden op www.wktafeltennis.nl.

Veertien Nederlandse tafeltennissers nemen van 8 t/m 15 mei deel aan de WK Tafeltennis in eigen land. De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) zet de WK intensief in om de sport te promoten. Voor de doelgroepen kinderen (Table Stars), Aziaten, gehandicapten en bedrijven (Join the Table) organiseert de NTTB vóór, tijdens en na het evenement een grote breedtesportcampagne met onder andere side-events, scholierentoernooien, bedrijfsladdercompetities en clinics. Meer informatie over de Oranjeselectie is te vinden via www.nttb.nl/wk2011. Alles over de breedtesportcampagne staat op www.jointhetable.nl en www.tablestars.nl.

NTTB/HH