Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Startkans voor de lage en middeninkomens

Jan Modaal koopt woning naar keuze in 't Gooi
voor halve prijs

Hilversum ­ Vijftig woningzoekenden kunnen voor de helft van de prijs een koophuis bij elke makelaar uitzoeken in 't Gooi. Hiermee wil woningcorporatie Dudok Wonen mensen met een laag- of middeninkomen tot en met 44 jaar een start geven op de verstopte Gooise woningmarkt. Het resterende bedrag dat Dudok Wonen voorschiet, wordt bij verkoop van de woning terugbetaald. 'Wat eerst onmogelijk was, maken we nu met onze koopformule Kopen naar Wens voor deze groep bereikbaar', aldus directeur-bestuurder Leon Bobbe van de Gooise woningcorporatie.

Slaapzakken voor de deur

Leon Bobbe: 'Wij houden er rekening mee dat mensen met slaapzakken voor de deur liggen om kans te maken op hun droomwoning in 't Gooi. Die woning kunnen zij bij elke makelaar uitzoeken, maar nu betalen zij tenminste de helft van de koopprijs. Eigenaar worden van een koopwoning ligt nu ineens binnen hun bereik.' Een woning die te koop staat voor ¤ 165.000 is met Kopen naar Wens te koop vanaf ¤ 82.250. De nieuwe prijs is afhankelijk van het inkomen. Als de koper meer kan betalen, dan moet hij ook meer financieren. Het resterende bedrag betalen de nieuwe eigenaren terug als ze bijvoorbeeld de woning weer verkopen. Dudok Wonen richt zich op vijftig woningzoekenden tot en met 44 jaar en een inkomen van maximaal ¤ 43.000. Eenverdieners kuunnen op zoek naar een woning tot ¤ 175.000, tweeeverdieners kunnen tot ¤ 225.000 een woning uittzoeken in 't Gooi.

Nieuw tijdperk voor de corporatie

Volgens Bobbe stapt de corporatie hiermee in een nieuw tijdperk: 'We draaien de wereld om. Tot nu toe investeerden we alleen in onze huizen. Vanaf nu investeren we ook in de door de bewoner gekozen woning, in de door hen zelf geselecteerde wijk tegen een prijs die voor bijna iedereen betaalbaar is. Dit is nog nergens in Nederland vertoond. Hiermee vertalen we 'de corporatie van de 21e eeuw' echt naar de praktijk.'

Woningmarkt van het slot

Door de nieuwe Europese wetgeving voor de woningmarkt maken mensen met een inkomen boven ¤ 33.000 geen kans meer op een sociale huurwoning. Daaardoor wordt de overstap van huren naar kopen voor veel mensen te groot, wat verstopping op de woningmarkt veroorzaakt. Leon Bobbe: 'Dit heeft schadelijke gevolgen voor 't Gooi: jonge mensen vinden geen woning en trekken weg. En met hen een groot deel van de beroepsbevolking die juist zo hard nodig is in een omgeving die vergrijst. De beroepsbevolking daalt jaarlijks met 1 procent, en dat nog tientallen jaren. Met Kopen naar Wens willen wij de woningmarkt van het slot halen. Om mensen die dat nodig hebben te ondersteunen in hun wooncarrière en ze uiteindelijk onafhankelijk te maken op de woningmarkt.'

Woonlasten lager dan huur

Met Kopen naar Wens blijven de woonlasten laag, lager dan bij iedere andere koopwoning en soms zelfs lager dan bij een sociale huurwoning. De nieuwe eigenaren hebben de volledige zeggenschap over de woning en de winst bij verkoop is voor hen. Honderden huurders van Dudok Wonen kochten al hun eigen huurwoning met deze koopformule. Nu maken ook voor het eerst starters op de woningmarkt met Kopen naar Wens kans op een betaalbaar koophuis naar keuze in 't Gooi. Woningzoekenden worden uitgenodigd voor het 'Start me up' evenement op zaterdag 21 mei op het kantoor van Dudok Wonen aan de Larenseweg 30 in Hilversum. Tussen 8 en 10 uur 's ochtends kunnen zij zich melden waarna een notaris bij loting de vijftig gelukkigen bekend maakt.

----------
Noot voor redacties,