Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 mei 2011

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) over toename gameverslaving jongeren

aan de Minister en Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Kent u het bericht * dat uit onderzoek van Tony de Rooij (Erasmus Universiteit) blijkt dat 12.000 jongeren verslaafd zijn aan online gaming en naar verwachting het aantal toeneemt?


2. In antwoord op mijn eerdere Kamervragen over gameverslaving (07-12-2009) blijkt dat onderzoek wordt gedaan naar de exacte aard, omvang en oorzaak van gameverslaving, specifiek bij jongeren. Beantwoord het onderzoek van Tony de Rooij hieraan? Zo nee, is er nog een ander onderzoek gaande?


3. Uit het onderzoek van Tony de Rooij blijkt niet alleen dat 12.000 jongeren gameverslaafd zijn, maar ook dat het aantal toe gaat nemen. Deelt u deze zorgen? Zo ja, welke preventieve maatregelen gaat u nemen om dit te voorkomen?


4. Betekenen uw forse bezuinigingen op preventiebeleid ook dat dit te koste gaat van voorkomen (game) verslaving bij jongeren?


5. Uw voorganger heeft aangegeven dat (in reactie op onderzoek van Jeroen Lemmers) dat 1 a 2 % van de jongeren een gameverslaving heeft, maar een veel kleiner deel hulp zoekt. Is dit nog steeds zo? Hoe verklaart u dat?


6. Ons bereiken signalen dat gameverslaving vaak niet wordt herkend door het eerste aanspreekpunt: de huisarts, dat specialistische hulp niet overal beschikbaar is en het aanbod te hoogdrempelig. Herkent u deze signalen? Zo ja, wat gaat u doen om een laagdrempelig aanbod te bevorderen?


7. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat verbieden van allerlei games heeft geen zin, kinderen weerbaar maken tegen problematisch gamegedrag wel. Klopt het dat preventie van gameverslaving nog steeds niet in de ' standaard lespakketten' wordt aangeboden? Zo ja, waarom niet?


8. Welke hulp wordt aan ouders en gamers geboden om gameverslaving te voorkomen en signalen van verslaving te herkennen en zelf in te grijpen?


9. In antwoord op mijn eerdere Kamervragen (07-12-2010) blijkt dat u onderzoek doet naar de effecten van bestaande behandelmethoden gameverslaving. Is het onderzoek inmiddels afgerond en wat zijn de resultaten?


10. Volgens de DSM classificatie is gameverslaving niet officieel erkend, maar wordt wel hulp geboden, aangezien het volgens professionals gaat om een gedragsverslaving die vaak gepaard gaat met andere problemen zoals gedrag, alcohol en/ of drugs. Is bekend in hoeverre jongeren naast gameverslaving andere problemen hebben en of het hulp aanbod is gericht op meervoudige problematiek?


11. Wat zijn de ervaringen binnen Europa met jonge gameverslaafden en de de effecten van het (preventieve) hulp aanbod bij gameverslaving?


* nos journaal 10 mei 2011




Partij van de Arbeid