Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Minister Verhagen op missie naar China om handelsbetrekkingen te stimuleren

Slechts 10 procent Nederlandse exporteurs ziet Azië als belangrijke exportmarkt Amsterdam, 10 mei 2011 ­ De snel groeiende markten in Azië bieden Nederlandse bedrijven tal van kansen en mogelijkheden. Toch ziet maar 10 procent van de Nederlandse exporteurs Azië als een belangrijke exportmarkt. Belangrijkste knelpunten zijn het vinden van goede lokale contacten en het risico op het kopiëren van het product. Zo blijkt uit onderzoek van Atradius, Nederlands grootste kredietverzekeraar, en exportvereniging Fenedex. Om de handelsbetrekkingen met Azië te stimuleren leidt minister Maxime Verhagen deze week een economische missie naar China. Al enige jaren wordt de handel naar Azië vanuit de overheid flink gestimuleerd. Atradius en Fenedex onderzochten of het internationaal opererende bedrijfsleven inderdaad massaal voor dit continent kiest. Het tegendeel blijkt waar. Op dit moment is voor slechts 10 procent van de respondenten Azië de belangrijkste exportmarkt. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat dit continent ook nooit een belangrijke exportmarkt zal worden. Al jaren lang is de EU onze belangrijkste handelspartner en dit zal ook in de nabije toekomst zo blijven. Hindernis is het vinden van een goede lokale partner. Ook het kopiëren van product, merk of technologie wordt als bedreiging ervaren. Daarnaast zijn cultuurverschillen, de hoge transportkosten en invoerbelemmeringen knelpunten. EU versus Azië Er zijn ook positieve resultaten. Zo blijkt uit het onderzoek dat voor 24 procent van de bedrijven de exportomzet in Azië toeneemt. Voor 15 procent groeit de exportomzet in deze regio zelfs harder dan in de EU-landen. De handel naar deze regio neemt dus wel degelijk toe, maar misschien niet zo snel als verwacht. Opvallend is eveneens dat 62 procent van de bedrijven in de toekomst meer concurrentie verwacht van Aziatische bedrijven. Atradius en Fenedex hopen dat de overheid in de toekomst blijft bemiddelen om hindernissen weg te nemen zodat het Nederlands bedrijfsleven de vele kansen die Azië biedt ook daadwerkelijk kan benutten.

EINDE PERSBERICHT Over Atradius De Atradius Groep biedt wereldwijd tal van diensten op het gebied van kredietverzekering tot incasso en is via 160 kantoren aanwezig in 42 landen. Atradius heeft toegang tot kredietinformatie over 60 miljoen bedrijven wereldwijd en neemt dagelijks meer dan 20.000 kredietlimietbeslissingen. De producten van Atradius helpen bedrijven over de hele wereld om zich in te dekken tegen betalingsrisico's die verbonden zijn aan de verkoop van producten en diensten op krediet.



Over Fenedex Fenedex is dé particuliere ledenorganisatie van en voor het internationaal opererende bedrijfsleven. Fenedex brengt die kennis en ervaring bij bedrijven binnen die hen in staat stelt zo succesvol mogelijk te ondernemen op buitenlandse markten. Fenedex werd in 1954 opgericht door een tiental exporteurs die onderling kennis en ervaring wilden uitwisselen met als doelstelling: bevordering van de kwaliteit van het exporteren en internationaliseren van het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen en die van de leden in het bijzonder. Inmiddels telt Fenedex circa 1350 leden en is daarmee de grootste onafhankelijke Nederlandse organisatie van exporterende en internationaliserende bedrijven.