Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

10 mei 2011, Sittard-Geleen

Warmtebedrijf in oprichting publiceert vandaag selectiecriteria

Europese aanbesteding Het Groene Net (Limburg)

Het Groene Net, het duurzame warmtebedrijf in oprichting in westelijk Zuid-Limburg, wordt Europees aanbesteed. De initiatiefnemers, de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein, willen zo via een zogenaamde 'Concurrentie Gerichte Dialoog' een geschikte private partner selecteren om Het Groene Net verder te ontwikkelen. De selectiecriteria zijn vandaag gepubliceerd voor geïnteresseerde gegadigden.

Het Groene Net is een initiatief van de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Stein in samenwerking met Biomassa Energiecentrale Sittard, Utility Support Group op het Chemelot-terrein en woningcorporatie ZO Wonen. Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, en de Provincie Limburg ondersteunen het project met kennis en middelen. De gemeente Sittard-Geleen treedt in deze aanbestedingsprocedure op als penvoerder. Vanwege de aard en omvang wordt de opdracht Europees aanbesteed. De aanbestedingsprocedure zal in drie fasen verlopen.

Besparing op gasverbruik en vermijding CO2-uitstoot

Het Groene Net omvat een omvangrijk ondergronds buizenstelsel van circa 60 kilometer dat woningen, kantoren en bedrijven langs dit traject gaat voorzien van warmte, afkomstig van de door Biomassa Energiecentrale Sittard geproduceerde duurzame warmte en industriële restwarmte van fabrieken op het Chemelot-terrein, geleverd door de Utility Support Group, een joint venture van SABIC en DSM. Het netwerk loopt van Born tot aan Maastricht Aachen Airport. Volgens berekeningen kan Het Groene Net jaarlijks 835 kiloGigaJoule warmte aan woningen, kantoren en bedrijven leveren. Dit komt overeen met 30.000 woningequivalenten. Het bespaart per jaar 26,4 miljoen m3 gasverbruik en er wordt jaarlijks tot 47.000 ton CO2-uitstoot vermeden. De gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein streven de doelstellingen na die in het klimaatakkoord tussen Rijk en gemeenten ('Schoon en Zuinig') zijn gesteld. Vanuit de provincie Limburg sluit het project aan bij de ambities zoals omschreven in het 'Energieprogramma Limburg'.

Bundelen publieke en private kracht

In de aanbestedingsprocedure zoeken de overheidspartijen een private partner voor (participatie in) de oprichting, realisatie en exploitatie van warmtebedrijf Het Groene Net. Van belang hierbij is dat de overheden een bepalende rol zullen blijven spelen ten aanzien van de leveringsprijs, de mate van duurzaamheid en de totale projectomvang. In de dialoogrondes wordt in overleg met de geselecteerde private partner(s) de rolverdeling tussen de overheden en de private partner(s) geconcretiseerd in warmtebedrijf Het Groene Net.

Aanbestedingsinformatie

Geïnteresseerde marktpartijen hebben tot uiterlijk 16 juni 2011, 12.00 uur de tijd zich in te schrijven. Meer informatie is te vinden op www.aanbestedingskalender.nl en op de website www.hetgroenenet.nl. Vragen over de selectieleidraad kunnen gegadigden uitsluitend per e-mail tot uiterlijk 23 mei 2011, 12 uur richten aan dave.fokkinga@d-bv.nl.


----------


Noot voor de redactie,