Eerste Hersenhulp Den Haag-Delft: 'Als elke hersencel telt'

Persbericht van Haga Ziekenhuis

Neurologen van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het HagaZiekenhuis in Den Haag werken samen in de Eerste Hersenhulp Den Haag-Delft, die 24/7 zorg biedt aan patiënten die getroffen zijn door een CVA, oftewel een beroerte. Tijdens de Europese dag van de Beroerte, op dinsdag 10 mei, vragen neurologen van beide ziekenhuizen door middel van een fietstocht en informatiemarkten speciale aandacht voor deze aandoening, die in Nederland jaarlijks 41.000 mensen treft. Onder begeleiding van een ambulance en motoragenten fietsen zij vanaf Reinier de Graaf Gasthuis samen met collega's, via de locaties van CVA-samenwerkingspartners Sophia Revalidatie en Pieter van Foreest, naar het HagaZiekenhuis. Ook medewerkers van deze instellingen fietsen mee.

Snel handelen
Tijdsverlies is hersenverlies, daarom is snel handelen cruciaal bij een beroerte. Dat verklaart ook de slogan van de Eerste Hersenhulp Den Haag-Delft: 'Als elke hersencel telt'. De Eerste Hersenhulp Den Haag-Delft biedt zo'n 650.000 inwoners in de regio Den Haag-Delft en het Westland op twee ziekenhuis locaties 24-uurs zorg. Dat is belangrijk, want niet elk ziekenhuis kan die zorg garanderen, terwijl dat juist bij een beroerte van levensbelang is.

Gratis controle
Iedereen is dinsdag 10 mei, tussen 09.30 - 16.00 uur, van harte welkom op de informatiemarkten van de Eerste Hersenhulp Den Haag-Delft. Naast informatie kunnen bezoekers gratis hun bloeddruk, cholesterol- en bloedsuikerwaarde en BMI (Body Mass Index) laten controleren. De informatiemarkten zijn in:
- HagaZiekenhuis, Centrale Hal, Leyweg 275, Den Haag - Reinier de Graaf Gasthuis, Informatietent naast Huisartsenpost bij B-gebouw, Reinier de Graafweg 3-11, Delft

Medium Care
De Eerste Hersenhulp Den Haag-Delft loopt in de regio voorop als het gaat om CVA-zorg. Het hele zorgtraject, van preventiepolikliniek tot (poliklinische) nazorg, is optimaal georganiseerd met de samenwerkingspartners in de 'CVA-zorgketen'. In de ziekenhuizen worden CVA-patiënten op een Medium Care continu in de gaten gehouden door speciale bewakingsapparatuur en verpleegkundigen. Neuroloog Leo Aerden van Reinier de Graaf: "We kunnen zo snel reageren als een patiënt achteruit gaat. En houden hierdoor de conditie van de hersenen zo optimaal mogelijk. Dat is belangrijk want de eerste 48 uur na een CVA bepaalt de uiteindelijke prognose voor de patiënt." Collega Bas de Bruijn van het HagaZiekenhuis vult aan: "Uit studies blijkt, dat mensen door een Medium Care minder risico lopen om te overlijden en minder nadelige gevolgen overhouden aan hun beroerte waardoor ze minder vaak afhankelijk raken van verpleeghuiszorg."

24/7 TIA-zorg
Ook voor patiënten die een TIA (Transient Ischaemic Attack) oftewel voorbijgaande beroerte hebben, is er gegarandeerde snelle opvang. Neuroloog en medisch manager Daan Kamphuis van het Reinier de Graaf: "Als iemand last heeft van TIA-gerelateerde klachten, zoals tijdelijke uitval van een oog, arm of spraak, nemen we hem of haar nu binnen een dag gedurende 24 uur op. De patiënt krijgt direct noodzakelijke onderzoeken zoals een CT-scan, echo van de halsvaten, een ECG en bloedonderzoek. Ook wordt het hartritme goed in de gaten gehouden via een speciaal apparaat, de 'holter'. Alle uitslagen zijn nog tijdens de opname bekend." Neuroloog Bas de Bruijn van het HagaZiekenhuis: "Hierdoor kunnen we al heel snel anticiperen op risicofactoren voor een dreigend CVA. Denk daarbij aan bijvoorbeeld antistollingsmedicatie of een operatieve ingreep om een vernauwing in de halsslagader te verhelpen. Snel actie ondernemen is bij een TIA onontbeerlijk, want uit onderzoek blijkt dat het vaak een aankondiging is van een 'echte' beroerte en dan ben je verder van huis."

Links:
http://www.hagaziekenhuis.nl



Razende Robot Reporter