Landstede

Best veel werk, zon graf graven en zo

Dalfsen - Zon vijftien kinderen van BSO Dalfsen gingen op dinsdagmiddag 10 mei op stap. Heel ver hoefden ze niet te lopen: de plek van bestemming - de algemene begraafplaats - ligt naast het Beatrixgebouw. De kinderen wilden er graag een keer naar toe. Daarnaast hoort de dood bij het leven, aldus pedagogisch medewerker Cindy Veltman over de reden van het bijzondere uitstapje.

De begraafplaats naast BSO Dalfsen is een algemene, alleen nog voor bijzettingen gebruikte, begraafplaats. Ook staan er de herdenkingsmonumenten van de Tweede Wereldoorlog en de strijd in Indië. Het is de eerste keer dat we er als BSO naar toe gaan, aldus Cindy Veltman die de BSO samen met collega Natasja Jansen runt.

Goed voorbereid
Zon bezoek leek ons leerzaam. De dood hoort nu eenmaal bij het leven, dus is het goed om daar aandacht voor te hebben. Bovendien wilden de kinderen het zelf ook graag. Voor hen hoort de begraafplaats bij de buurt: vanuit de atelierruimte op de eerste verdieping kijken ze er op neer. En tijdens de winter zien ze de begraafplaats - door de kale heg
- ook vanaf de speelplaats en de speeltuin.

De BSO heeft het bezoek goed voorbereid: Onder andere door met de kinderen over de dood te praten, bijvoorbeeld over overleden familieleden en de Tweede Wereldoorlog. Verder hebben we de ouders geïnformeerd en heb ik met mijn collega van tevoren zelf over de begraafplaats gelopen.

Anders tegenaan kijken
Tijdens de wandeling langs de grafzerken en de oorlogsmonumenten konden de kinderen vragen stellen aan de beheerder van de begraafplaats en een medewerker van de gemeente Dalfsen. Daaruit bleek dat kinderen soms op een andere manier tegen de dood aankijken dan volwassenen: Zij zijn bijvoorbeeld ook geïnteresseerd in praktische zaken zoals het vele graafwerk dat er bij het graven van een graf komt kijken.

Educatieve activiteiten
BSO Dalfsen organiseert activiteiten die aansluiten bij de interesses van kinderen en die zorgen voor verbinding met Dalfsen. Dit betekent in de praktijk dat er jaarlijks minimaal vier educatieve uitstapjes worden georganiseerd naar organisaties en bedrijven waar de kinderen wat kunnen leren. Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld de bibliotheek al bezocht, in de zomervakantie staat een bezoek aan de waterzuivering gepland.

BSO Dalfsen
BSO Dalfsen heeft als doel het opvangen, verzorgen en opvoeden van kinderen van 4-12 jaar in groepsverband. De BSO is gevestigd in het Beatrixgebouw, een voormalige huishoudschool. Daardoor kan de BSO gebruikmaken van een kooklokaal en een atelierruimte waar kinderen creatief aan de slag kunnen. Ook natuurbeleving en beweging vindt de BSO erg belangrijk, daarom gaan de pedagogisch medewerkers zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten.

De BSO werkt op basis van Reggio Emilia: een pedagogisch concept waarbij veel aandacht wordt besteed aan de individuele ontplooiing van het kind in brede zin. Zo wordt uitgegaan van wie kinderen zijn en wat ze kunnen. Kinderen krijgen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op persoonlijk, creatief, taal- en sociaal-emotioneel gebied.

Kinderopvang Dalfsen
Landstede Kinderopvang